20

V souvislosti s blížící se pololetní klasifikací obeslalo MŠMT školy s dokumentem „METODIKA K HODNOCENÍ ŽÁKŮ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH DLE ZÁKONA LEX UKRAJINA VE ŠKOLNÍM ROCE 2022/23“. Níže uvádíme několik zásad, na které je třeba brát zřetel při hodnocení ukrajinských žáků:


  • Na vysvědčení budou uvedeny pouze předměty, kterých se žák alespoň zčásti účastnil
  • Pokud v důsledku změny obsahu vzdělávání nebude mít žák-cizinec v rozvrhu předměty, které mají ostatní žáci ve třídě, nebudou tyto předměty na vysvědčení uvedeny.
  • Formulace „uvolněn“ se nepoužije, neboť nejde o uvolnění z výuky některého předmětu, ale o náhradu obsahu vzdělávání v souladu s Lex Ukrajina.“
  • Stupeň „nehodnocen“ se uplatní na vysvědčení jen v případě, že žáka není možné hodnotit z některého předmětu, kterého se alespoň částečně účastnil (např. z důvodu dlouhodobé absence, příchodu těsně před pololetím apod.)
  • Důvodem pro použití stupně „nehodnocen“ nemůže být pouhá neznalost vyučovacího jazyka nebo nezvládnutí vzdělávacího obsahu (i když upraveného), ale pouze objektivní nedostatek podkladů pro hodnocení výsledků vzdělávání konkrétního žáka

VYDÁVÁNÍ VYSVĚDČENÍ

Na vysvědčení nebo výpisu z vysvědčení pro základní školy v části, kde se uvádí název ŠVP, bude navíc uvedeno: „Žák/Žákyně se vzdělával/vzdělávala podle zákona č. 67/2022 Sb.“, pokud došlo k úpravě vzdělávacího obsahu podle § 3 lex Ukrajina.

U žáků středních škol bude na zadní straně vysvědčení uvedena doložka “Vzdělávání probíhalo na základě zákona č. 67/2022 Sb.".

Toto bude zprostředkováno automaticky na základě nastavení parametrů tisku při výběru příslušného vzoru vysvědčení na formuláři Tisk vysvědčení.

Obr. Náhled formuláře s nastavením parametrů pro generování doložky podle zákona Lex Ukrajina

TIPY ZE ZÁKAZNICKÉ PODPORY

1.      Potřebujete upravit předměty na vysvědčení pro žáka s upraveným vzdělávacím obsahem? Jednoduše tak učiníte prostřednictvím Uzávěrky žáka/studenta (v menu Hodnocení/Uzávěrky/Uzávěrka žáka/studenta. Prostřednictvím tohoto formuláře má administrátor systému možnost smazat (tlačítko Smazat vybrané) nebo naopak přidat žákovi na pololetní hodnocení nový předmět (tlačítko Nový záznam) a zadat k němu hodnocení.

2.      Pokud nepoužíváte průběžné hodnocení, uzávěrky učitele a třídního učitele, ale zadáváte známky na vysvědčení prostřednictvím formuláře Hromadného zadávání známek (Výstupy – Vysvědčení – Zadání hodnocení a tisk ročníkového vysvědčení), máte možnost ovlivnit složení předmětů na vysvědčení na formuláři Předměty vyučované ve třídě. Přidat předmět je možné prostřednictvím tlačítka Vložit předměty z číselníku předmětů. Nicméně i zde platí jednoduché pravidlo, pokud nemá u předmětu žák zadané hodnocení, netiskne se na vysvědčení.

3. Netiskne se Vám rodné číslo na vysvědčení u ukrajinských žáků? 

Pokud se jedná o cizince, který nemá přiděleno rodné číslo, rubrika na vysvědčení se proškrtává.

Kompletní metodiku k hodnocení žáků základních škol dle zákona LEX Ukrajina si můžete stáhnout na tomto odkazu, pro střední školy pak na tomto odkazu.

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...