29

Vzhledem k tomu, že se blíží konec prvního pololetí školního roku, doporučujeme administrátorům aplikace provést několik drobných úkonů souvisejících s přechodem na 2. pololetí. K tomu, abyste mohli plynule navázat na 2. pololetí, tedy zadávat hodnocení a provádět zápisy do třídní knihy, je zapotřebí převést rozvrh z 1. do 2. pololetí.

Ve většině případů potřebujete pouze pokračovat v původním rozvrhu, případně provést drobné úpravy a rozvrh s platností od 1. 2. 2024 nasadit s drobnými změnami. 

Převod rozvrhu z 1. pololetí do druhého lze provést prostřednictvím formuláře Převod úvazků mezi obdobími v menu Správa aplikace - Převod dat. Tímto krokem v podstatě zkopírujete úvazky z používané verze rozvrhu pro  1. pololetí do 2. pololetí. Detailní nápovědu k této akci naleznete zde.

Nezapomeňte v posledním kroku označit příznak viz obr., který Vám zajistí zachování hodin na definici rozvrhu dle jejich původního umístění. 

UPOZORNĚNÍ: Tímto krokem dojde pouze k nakopírování zdrojové verze rozvrhu do 2. pololetí nikoliv k jejímu zveřejnění v  kalendářích uživatelů. Pokud nepožadujete provádět žádné úpravy v rozvrhu pro 2. pololetí je třeba přistoupit na Tvorbu rozvrhu 2. pololetí  a v levém dolním rohu kliknout na tlačítko Aktualizovat kalendář. Po aktualizaci kalendáře prověřte na výpisu rozvrhu, zda se zobrazuje rozvrh od 1. 2. správně. 


TIP ZE ZÁKAZNICKÉ PODPORY: Velmi pohodlný a rychlý způsob jak převést úvazky z 1. do 2. pololetí je rovněž vytvoření kopie rozvrhu na formuláři Verze rozvrhu (Rozvrh a suplování - Rozvrh). Při vstupu na formulář Verze rozvrhu zvolte období 2. pololetí, klikněte na tlačítko Nový záznam. V dalším kroku zaškrtnete možnost, že chcete verzi vytvořit kopií z vybrané verze v prvním pololetí viz obr.

UPOZORNĚNÍ: V případě, že jste již provedli zkopírování verze rozvrhu z 1. do 2. pololetí na formuláři Verze rozvrhu, neprovádějte již Převod úvazků mezi obdobími. Použijte vždy pouze jednu z výše uvedených možností.

Velmi často dochází při změně pololetí též ke změnám v rozvrhu způsobenou změnou učitele u předmětu. Tu bychom pak prováděli dle povahy změn v menu „Rozvrh a suplování  – Tvorba rozvrhu“ na formulářích „Úvazky učitelů“ nebo „Tvorba rozvrhu“. V případě potřeby můžete zde nahlédnout i do uživatelské příručky.

V okamžiku, kdy je rozvrh pro druhé pololetí připraven, je potřeba jej promítnout do osobních kalendářů učitelů a žáků. Za tímto účelem vstupte do menu „Rozvrh a suplování – Tvorba rozvrhu“ vyberte "Tvorba rozvrhu". Zde ve filtru nastavte 2. pololetí, vyberte správnou verzi rozvrhu a aktualizujte rozvrh na 2. pololetí – tj. od 1. 2. 2024 do 30. 6. 2024 prostřednictvím tlačítka Aktualizovat kalendář. Po dokončení aktualizace kalendáře zkontrolujte namátkově na výpisu rozvrhu třídy případně učitele, zda je zobrazený rozvrh v souladu s použitou verzí rozvrhu na 2. pololetí. 

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...