19

Josef Dobeš společně s izraelským ministrem školství Gideonem Sa’ar podepsali v Jeruzalémě Program spolupráce v oblasti školství, vědy a kultury na roky 2012 – 2015 mezi oběma státy, který navazuje na dosavadní spolupráci.

 Ministři se dohodli na:

  • zvýšení počtu stipendií v rámci studijních a výzkumných pobytů na vysokých školách ze 4 na 5
  • zvýšení počtu stipendií v rámci Letních škol slovanských studií v ČR a v kurzech hebrejštiny v Izraeli ze 4 na 6
  • prohloubení podpory výzkumu a vývoje a vědeckotechnické spolupráci formou společných projektů
  • rozvoji dosavadní přímé spolupráce mezi nevládními organizacemi v obou státech s cílem podpořit ty projekty, které mají neformální vzdělávací obsah a které se zaměřují např. na oblast společných historických souvislostí
  • novém unijním programu Education Europe, který by měl podpořit česko-izraelské projekty v oblasti mládeže, a na vytvoření lepších podmínek pro mobilitu vysokoškolských studentů a učitelů z Izraele

Ministr zároveň zdůraznil dlouholetý přínos účasti českých učitelů na vzdělávacích kurzech k výuce holocaustu organizovaných Památníkem Yad Vashem. Dále se zmínil o zapojení středních škol do projektu Cemach, který seznamuje se současným Izraelem, a žáků 2. stupně základních škol do projektu Nickyho rodina, jež ukazuje činy Nicolase Wintona týkající se záchrany dětí před koncentračním táborem.

Na základě uzavřených dohod pověří ministr Dobeš své pracovníky svoláním prvního zasedání Česko-izraelské smíšené komise pro vědeckou spolupráci, aby projednala pracovní plán pro podporu česko-izraelských projektů na období 2013 až 2015.

Více informací naleznete na stránkách MŠMT.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...