11

Ministr školství Josef Dobeš informoval o hlavních reformních opatřeních věcného záměru zákona o vysokých školách. Zároveň podepsal novou vyhlášku, která posílí důraz na hodnocení kvality studijních programů a na výstupní znalosti a dovednosti studentů.

Ministr Josef Dobeš řekl: „Nový vysokoškolský zákon je nezbytný, protože stávající legislativní úprava, uspořádání vysokých škol a také formy kontroly kvality neodpovídají současným požadavkům na řízení vysokých škol podle zásad efektivnosti a účelnosti. Cílem reformy vysokého školství, která je jednou z pěti priorit vlády, je zajištění mezinárodní konkurenceschopnosti vysokých škol, zajištění kvality a optimalizace jejich počtu a struktury.“ Zároveň zdůraznil, že kvalitní výstupy vzdělávání a vědy jsou základním předpokladem prosperity života v České republice.

Ministr školství popsal kroky, které je třeba provést a vysvětlil systémové změny, které věcný záměr zákona obsahuje zejména v oblasti samosprávy vysokých škol, zajišťování kvality, úpravy postavení akademických pracovníků a diverzifikaci vysokého školství.

Na tiskové konferenci vystoupil rovněž náměstek ministra pro výzkum a vysoké školství prof. Ivan Wilhelm, který vysvětlil, že vysoké školy by se v budoucnu měly profilovat podle kvality vědy a tvůrčích činností a s nimi spojeného vzdělávání. Prof. Jan Hálek, hlavní garant reformy terciárního vzdělávání pak krátce popsal průběh prací na věcném záměru zákona o vysokých školách, v jejichž rámci probíhaly i diskuze s reprezentací vysokých škol a celé akademické obce.

K novému vysokoškolskému zákonu se vyjádřil i předseda Rady pro reformu vysokého školství prof. Rudolf Haňka, který se konference nemohl osobně zúčastnit, ale zaslal své písemné stanovisko, v němž mimo jiné řekl:„Předkládaný věcný záměr je bezesporu reformní úpravou, která obsahuje mnoho správných a pokrokových myšlenek. Během diskuse s akademickou obcí však došlo v mnoha ohledech k rozmělnění návrhu, který mohl postavit české vysoké školství na úroveň vyspělých evropských zemí. V době ztížené hospodářské situace spojené s demografickým propadem bude nesmírně důležité zejména správné nastavení odpovědností a pravomocí mezi rektorem, akademickým senátem a Radou vysoké školy.“

Na závěr vystoupil ředitel odboru vysokých škol Jiří Nantl, který shrnul východiska věcného záměru zákona a věnoval se jednotlivým reformním opatřením, které nová legislativní úprava obsahuje.

„Není sporu, že potřebujeme lepší systém. Nově připravovaný zákon o vysokých školách jedůležitým krokem, který posílí otevřenost, výkonnost a kvalitu vysokých škol, což ve svém důsledku zvýší mezinárodní konkurenceschopnost českého vysokého školství,“ uvedl Jiří Nantl.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...