29

Jedním z výstupů klíčové aktivity Uznávání neformálního vzdělávání projektu „Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání“ je vydání sborníku s názvem „Kompetence v neformálním vzdělávání“. Tematicky je zaměřen na oblast kompetencí a jejich rozvíjení u dětí a mládeže i u pracovníků pracujících s dětmi a mládeží v oblasti neformálního vzdělávání.

Publikace, jejíž elektronická verze je dostupná na webových stránkách projektu (www.kliceprozivot.cz) nebo zde, čtenáře postupně provede problematikou neformálního vzdělávání, představí kompetenční přístup ve vzdělávání a seznámí s pojmem klíčové kompetence.  Autoři v ní popisují způsob, jakým lze pracovat s klíčovými kompetencemi při tvorbě vzdělávacího programu nebo vzdělávací aktivity a při jejich závěrečné evaluaci. Text je doplněn příklady, jak s touto problematikou pracují realizátoři projektu Klíče pro život, ať už se jedná o pojetí klíčových kompetencí, o otázku minimálních kompetenčních profilů nebo o systém záznamu a vyhodnocování rozvoje kompetencí účastníků vzdělávání.

Sborník je určen pedagogickým pracovníkům středisek volného času, školních družin, školních klubů a pracovníkům pracujícím s dětmi a mládeží v nestátních neziskových organizacích, kteří se aktivně věnují vzdělávání, ať již jako vedoucí kroužků či oddílů. Může jim posloužit jako inspirativní příklad i jako zdroj zajímavých informací posilující pochopení tohoto tématu.

Národní projekt „Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání“ realizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy spolu s Národním institutem dětí a mládeže a je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vlasta Kohoutová, PR specialistka projektu Klíče pro život

Publikováno v: Školství, Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...