24

První den ve škole obvykle bývá kratší a žáci se neučí podle stanoveného rozvrhu. Mohlo by Vás tedy zajímat, jak tuto situaci řešit z hlediska rozvrhu ve Škole Online. Nabízíme Vám dva možné způsoby řešení této situace. Jistě si sami vyberete ten, který je pro Vás výhodnější.

 

1) Zrušení původní výuky a založení školní akce

Pokud volíte tuto variantu, předpokládá se, že již máte v aplikaci vygenerován rozvrh s platností od 1. 9. 2024 a tento rozvrh zobrazen v kalendáři uživatelů. 

V prvním kroku zrušíme nejprve původní výuku pomocí školní akce s typem "Zrušení výuky" (menu Rozvrh a suplování - Školní akce - Evidence školních akcí). 

Na první záložce zadáme období, např. první dva dny výuky, pro které potřebujeme rozvrh zrušit, na záložce Třídy vybereme všechny třídy a nastavíme jim "Obecnou absenci třídy". Záložku Ostatní není třeba vyplňovat, protože v tomto případě nepotřebujeme generovat žádný záznam do třídní knihy. Nakonec uložená akce s typem "zrušení výuky" odstraní požadované hodiny z rozvrhu.

Následně původně zadanou akci typu "zrušení výuky" z evidence školních akcí odstraníme. A v posledním kroku přistoupíme k založení školní akce s názvem např. "Zahájení školního roku" a s typem „s náhradním vyučováním (docházka se eviduje dle školní akce)“. Při zadávání školní akce je nutné zadat kromě data a času konání (doporučujeme evidovat na vyučovací hodiny, např. 1-2), tříd a třídních učitelů i učitele, kteří budou mít v příslušné třídě dozor. Automaticky je možno přidělit pro tuto akci  na záložce Učitelé třídní učitele ke svým třídám. Nezapomeňte doplnit na záložce Dozory a odpracované hodiny (tlačítko Doplnit dozory třídním učitelům podle jejich tříd) dozory tak, aby třídní učitelé mohli realizovat zápis do třídní knihy v rámci těchto hodin.  











Výše uvedený postup je vhodný, pokud potřebujete upravit výuku pouze pro jeden nebo dva úvodní dny školního roku a poté již budete učit dle standardního rozvrhu.  

Videonávod k založení školní akce pro zahájení školního roku naleznete ZDE.

2) Úprava rozvrhu

V případě, že budete používat speciální rozvrh po celý první týden, doporučujeme použít druhý způsob. Rozvrh můžete upravit buď pomocí formuláře Úprava vygenerovaného rozvrhu, nebo vytvořením nové verze rozvrhu pouze pro první týden.

Varianta A) Úprava vygenerovaného rozvrhu

Vstupte na formulář Rozvrh a suplování - Rozvrh - Tvorba rozvrhu. Zde je potřeba se přepnout na záložku Úprava vygenerovaného rozvrhu. Pak vyberte požadovaný týden a v něm jednoduchým přetažením hodin proveďte požadované úpravy. Pro odstranění hodiny z rozvrhu je možné kliknout pravým tlačítkem a zvolit možnost "Odebrat z rozvrhu". Celou akci dokončíte kliknutím na tlačítko "Aktualizovat kalendář ve zvoleném týdnu".

Nápovědu k Úpravě vygenerovaného rozvrhu naleznete ZDE.

Varianta B) Vytvoření nové verze rozvrhu

V menu Rozvrh a suplování - Rozvrh - Verze rozvrhu si nejprve vytvořte prázdnou verzi rozvrhu a touto verzí rozvrhu pak proveďte aktualizaci rozvrhu školy v požadované dny (pozor, skutečně jen v tyto dny, aby nedošlo ke smazání rozvrhu i v dalších dnech). Poté můžete buď přímo v této prázdné verzi na formuláři Rozvrh a suplování - Rozvrh - Tvorba rozvrhu vytvořit nový rozvrh a tím pak zaktualizovat kalendář na požadované období, nebo si můžete v menu Rozvrh a suplování - Rozvrh - Verze rozvrhu vytvořit novou verzi kopií z původní verze se stávajícím rozvrhem a tu jen upravit dle potřeb prvního týdne. A poté opět touto verzí zaktualizovat kalendář pouze pro první týden.

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je kvalitně vytvořený a propracovaný program, který směřuje přímo k potřebám školy.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...