Vstupy pro listopad 2010

Aplikace pro evidenci a řízení oběhu elektronických dokumentů Škola OnLine - Spisovka byla hlavním bodem setkání zástupců VIP a střediskových škol Školy OnLine v Praze.

 

Jejich 12 zástupců se zde 20. října seznámilo i s informacemi o aktuální situaci kolem aplikací Katedra a Žákovská a probírali pod vedením obchodní manažerky Miroslavy Eliášové a projektanta Romana Lacka své požadavky na úpravy funkčnosti uvedených aplikací. Rovněž vyslechli informace od Jiřího Kadavého z firmy Microsoft o službách Microsoft Live@edu a jejich propojení se systémem Škola OnLine.

V letošním školním roce budou muset skládat přijímací zkoušky i žáci s prospěchem „4“, a to i přes skutečnost, že populační ročníky žáků devátých tříd jsou slabé. Je to na reakce na 2/3 škol, které přijímací zkoušky vůbec nepořádaly. Např. v Pardubickém kraji nebude možné dostat se na střední školu bez přijímacích zkoušek, studenti zde budou skládat přijímací zkoušku z českého jazyka na všechny typy středních škol, naproti tomu z matematiky pouze na gymnáziích, obchodní akademii a odborných školách technického zaměření.
Vodafone zveřejnil výsledky svého sociologického průzkumu, který se týkal používání mobilních telefonů dětmi školního roku. Z jeho výsledků vyplývá, že pouze 11% žáků nepoužívá mobil ve škole, ostatní posílají SMS během vyučování, a dokonce 5% dětí z Karlovarského a Ústeckého kraje přiznalo, že při hodinách telefonuje. Mobilní telefon dostávají v dnešní době děti mezi šestým a desátým rokem zejména proto, aby je měli rodiče pod kontrolou, avšak pouze 23% dětí volá domů denně, mnohem častěji telefonují a píší SMS svým kamarádům. Z průzkumu také vyplynulo, že téměř všem dětem na základních a středních školách platí účty za mobil rodiče, ačkoliv mají děti vlastní kapesné.

Cermat, centrum pro přípravu maturit, potvrdilo, že při maturitní generálce bylo chybně opraveno na 343 školách dohromady 12.000 testů, tj. 7% z celkového množství testů na 1228 školách. K omylům došlo zejména ze strany zadavatelů a hodnotitelů na školách, docházelo k porušení metodických pokynů a instrukcí, někteří žáci nebyli hodnoceni pro nepřítomnost nebo byli hodnoceni s výsledkem „0“ navzdory tomu, že zkoušku vykonali. Cermat tedy plánuje opatření, aby se tato situace během ostrých maturit na jaře již neopakovala. Chystají se další školení a zjednoduší se též záznamové archy.
První vysokou školou v ČR, která bude přijímat na základě výsledků státních maturit, je Fakulta informačních technologií (FIT) pražského ČVUT. Uchazeči o studium, kteří se budou chtít na tuto školu dostat bez přijímacích zkoušek, budou muset složit těžší variantu maturity minimálně na 70%. Právě to byl jeden z cílů MŠMT, proč zavést jednotné maturitní zkoušky.
Strana 2 z 4První   Předchozí   1  [2]  3  4  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...