Vstupy pro říjen 2011

Základní školy se v příštích letech dočkají řady změn. Jednou z nich budou zpřesněné rámcové vzdělávací programy. Na jejich předělání se již nyní podílí dvacet pedagogů. Nebude se jednat o zásadní změny, ale spíše o vymezení a zpracování toho, co se již běžně na školách vyučuje. Ostatní učitelé pak zdarma absolvují školení v krajských vzdělávacích střediscích.

Ačkoliv se za posledních 10 let dvojnásobně zvýšil počet vysokoškolských studentů, obdrží univerzity pro příští akademický rok o 1,3 miliardy korun méně. Náklady na studenta se tak sníží z 65.000 na 60.000 korun. Dle univerzit se však tento fakt odrazí na kvalitě výuky a bude také směřovat ke snížení konkurenceschopnosti českého vysokého školství a ekonomiky ČR. Zároveň také upozornily, že ČR poskytuje vysokému školství znatelně méně financí než vyspělé země.

V Moravskoslezském kraji bude příští rok skládat zhruba 20.000 žáků jednotné přijímací zkoušky na státní i soukromé střední školy na obory s maturitou. Cílem je posílit objektivitu a transparentnost, motivovat žáky devátých tříd ZŠ k náležité přípravě a přispět ke zvýšení kvality vzdělávání. Jednotné přijímací zkoušky na SŠ se již konají i ve Zlínském a Pardubickém kraji.

Za tímto účelem jmenoval ministr školství Josef Dobeš od října tohoto roku Jiřího Baumruka, bývalého šéfa Rady ČT, projektovým manažerem. Bude mít na starosti sportovní pohár škol ve florbalu a basketbalu. Na přípravě tohoto projektu se bude podílet s šéfem České basketbalové federace Miroslavem Janstou a prezidentem České florbalové unie Filipem Šumanem. Na tuto aktivitu vyčlení MŠMT pro příští rok 6 milionů korun.

Značka Rodiče vítáni byla založena na jaře roku 2011. Jejím smyslem je poukázat na školy, které se rozhodly vstřícně komunikovat a spolupracovat s rodiči svých žáků. Školu do tohoto projektu může přihlásit každý ředitel, učitel nebo rodič. Na webu této značky se nachází tzv. mapa aktivních škol, která pomáhá rodičům vyhledat v okolí jejich bydliště školy splňující kritéria správné komunikace a školám dává možnost informovat zákonné zástupce dětí o tom, co jim může nabídnout.

Strana 2 z 4První   Předchozí   1  [2]  3  4  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...