08

Vytvořit slovník, který pomáhá v dorozumění se neslyšícím z řady zemí Evropské unie včetně České republiky, se rozhodli žáci gymnázia pro sluchově postižené ze švédského města Örebro.

Projekt Spreadthesign, dotovaný z programu Leonardo da Vinci, umožňuje neslyšícím překládat slova nebo věty ve znakové řeči v rámci 11 evropských jazyků: angličtiny, češtiny, finštiny, francouzštiny, litevštiny, němčiny, portugalštiny, ruštiny, španělštiny, švédštiny a turečtiny.

Slovník funguje jako jiné internetové překladače, ovšem má i svá specifika. Na internetové stránce spreadthesign.com si v pravém horním rohu vyberete jazyk, v němž určité slovo, větu nebo číslo chcete zadat a poté do dialogového okna napíšete požadovaný výraz. Pokud slovník zadaný text má v databázi, zobrazí se pod dialogovým oknem odpovídající text a vedle něj vlaječky, symbolizující dostupné překlady. Kliknutím na příslušnou vlaječku spustíte přehrávání znaku, který zadanému výrazu odpovídá ve znakové řeči příslušného jazyka.

A jaké jsou plány autorů slovníku pro následující měsíce? "Od října 2008 do října 2010 nahrajeme do slovníku slova z většiny odborných odvětví a zvětšíme jeho velikost. Přidáme zvuk a více 3D animací ke slovům. Také rozšíříme jazyky ve slovníku mimo EU," píší na webových stránkách projektu, který může být inspirací i pro žáky a studenty v Česku.

Publikováno v: Výuka


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...