12

Peníze z úvěru ze stavebního spoření bude nejspíše možné využívat i pro financování nákladů spojených se vzděláváním. Žákům středních škol a studentům by to měla umožnit novela zákona o stavebním spoření. Podle autorů úpravy má změna umožnit využití peněz například na poplatky spojené se studiem, ubytování, stravování, dopravu do místa studia a učební pomůcky.

Novelu na svém středečním zasedání schválila poslanecká sněmovna. Nyní se jí bude zabývat Senát a pro přijetí ji musí podepsat ještě prezident republiky.

Podle úpravy právní normy by úvěr ve výši až 36 000 korun ročně mohli čerpat žáci a studenti středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol, jazykových a vysokých škol ve věku 15 až 26 let.

Obdobná forma podpory financování studijních nákladů je obvyklá i v zahraničí. Kritici návrhu ale namítají, že novela nezpřístupní vzdělávání rodinám s nízkými příjmy a v důsledcích tak znevýhodňuje část populace.

Publikováno v: Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...