14


Ministryně školství Miroslava Kopicová dnes v televizním pořadu Otázky Václava Moravce připustila, že by se státní maturity mohly odložit až o rok. Delší odklad ale nedoporučuje, protože by mohl přinést komplikace s financováním. Část projektu zavedení státních maturit je totiž financována z evropských fondů. Česko by pak muselo peníze, které dosud na realizaci získalo, vrátit. Náklady na přípravu státních maturit jsou přitom odhadovány na přibližně půl miliardy, z nichž jedna třetina již byla proinvestována.

Pro odklad státních maturit o dva roky jsou jak zástupci ODS, tak i ČSSD. O odklad žádá ministryni i na padesát tisíc žáků. Ti se sdružují na sociální internetové síti Facebook a na 19. června chystají demonstraci a pochod proti státním maturitám. Miroslava Kopicová však věří, že se jí podaří s žáky i poslanci domluvit.

S žáky by se rád setkal i exministr Ondřej Liška. Je totiž přesvědčen, že studenti mají dostatečné množství informací. Varoval pak, že případný druhý odklad státních maturit by mohl znamenat i jejich konec.

Předseda Asociace gymnázií Alfréd Dytrt pak v pořadu zmínil demotivující účinek odkladu na učitele, kteří již dnes procházejí školeními a přípravnými kurzy. Letos už totiž proběhla jedna generální zkouška státních maturit, druhá pak má proběhnout ještě na podzim.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Obsluha Školy OnLine je snadná a intuitivní, což kvitují všichni učitelé bez rozdílu věku.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...