21
Přibližně polovina středních odborných škol a všechny gymnázia zahájí od počátku nového školního roku v prvních ročnících výuku podle nových vzdělávacích programů. Zbylé střední školy se k nim připojí v průběhu následujících dvou školních roků. Školy se budou více profilovat a přizpůsobovat potřebám budoucích zaměstnavatelů žáků.
Ministerstvo školství již vydalo 227 rámcových vzdělávacích programů. Další programy jsou stále v přípravě a budou vydány v následujících letech. Od jejich schválení budou mít školy vždy dva roky na zpracování tzv. školních vzdělávacích programů. Změna v oblasti vzdělávacích programů bude završena rokem 2012, kdy již podle nich budou vyučovat všechny školy.
 
Tvorba školních vzdělávacích programů představuje pro školu a její pracovníky mnoho práce navíc. Na druhou stranu rámcové vzdělávací programy nechávají školám značnou volnost ve výuce a tím dávají školám možnost odlišit se. Rámcové vzdělávací programy v podstatě vyjadřují představu státu, jak má vypadat absolvent konkrétního oboru. Neurčuje však přesně, jak má tohoto škola dosáhnout.

V dnešní globalizované společnosti by vzdělávání mělo směřovat k tomu, aby absolvent získal nejen znalosti a dovednosti z oboru, ale zároveň byl samostatný, schopný přizpůsobit se novinkám a ochotný se dále učit. Tato složka vzdělávání je ale v našich školách stále nedostatečná a to by se mělo změnit. „Potřebnost reformy se může ukázat velmi brzy také v souvislosti s ekonomickou krizí. Nezaměstnanost se zvyšuje už nyní a může se stát, že některé obory přestanou být perspektivní. Pro absolventa nebude snadné najít práci a lépe na tom budou ti, kteří budou schopni uplatnit se v různých oblastech a rychle se doučí nové věci," říká k tomu ředitel NÚOV Miroslav Procházka.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro vedení školy je jednoduché provádět kontrolu docházky, hodnocení a probrané učivo u jednotlivých žáků nebo celých tříd.

Mgr. Karolína Žáková
SSUPŠ - Zámeček

Zobrazit další...