06

Povinná školní docházka

Povinnou školní docházku ustanovila 6. prosince roku 1774 Marie Terezie, když zavedla Všeobecný školní řád pro německé normální, hlavní a triviální školy ve všech c.k. dědičných zemích. Tím vyjádřila poprvé v historii zájem státu na vzdělání veškerého obyvatelstva a vybudování sítě veřejných škol. Všeobecné vzdělání mělo jednak zajistit lepší hospodářský vývoj státu při přechodu z feudálního na manufakturní a strojovou výrobu, ale i zajistit výchovu v duchu zájmů panovnického rodu.

Školní docházka byla ve své době pouze šestiletá a to pro děti ve věku 6 až 12 let. Základní vzdělání mělo být podle nového školního řádu poskytováno nejen chlapcům, ale i dívkám. Není však známo, že by nejméně do roku 1780, kdy vznikly první dívčí třídy, tyto školy ve větší míře navštěvovaly. Všeobecný školní řád počítal s tím, že ve zřizovaných školách bude základní metodou hromadná výuka. V té době se jednalo o výraznou pedagogickou novinku, neboť v dosavadní běžné praxi převažovala především výuka individuální.
Mimořádně významné bylo též, že vlastní školská reforma byla současně spojena i s řadou podpůrných kroků. Například v roce 1775 byl v Praze zřízen sklad školních knih, který byl pověřen vydáváním učebnic. Ve stejném roce vznikly i první praeparandy pro přípravu učitelů. Jejich cílem bylo zlepšit aktuální stav výuky ve třídách, protože pedagogickou činnost dosud často vykonávali bývalí vojáci, zběhlí studenti nebo náhodně vybraní místní občané.
I v dnešní době vyplývá povinnost rodičů posílat děti do školy ze zákona. Délka školní docházky se však ve školském zákoně protáhla na let devět.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...