08

Na tři sta učitelů z různých koutů země se v úterý 8. prosince sjelo do Prahy, aby vydobyli více peněz pro školství. Školské odbory požadovaly oproti navrženému státnímu rozpočtu na rok 2010 na platy učitelů navíc 3,4 miliardy korun, jinak nebude zachována letošní úroveň příjmů a reálné mzdy klesnou v průměru o tisíc korun na hlavu. Jejich protestní akce měla ovlivnit rozhodování poslanců, kteří budou o rozpočtu rozhodovat ve středu 9. prosince.

Poslanec a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka minulý týden v pozměňovacím návrhu přidal školám "pouze" 3,1 miliardy. S tímto navýšením - pokud ho poslanci ve středu ve třetím čtení schválí - by se odbory spokojily. Je totiž naděje, že poslanci odsouhlasí ještě jeden pozměňovací návrh komunistického poslance Milana Bičíka, který školám přidá 250 milionů na pomůcky.

Učitelé se hodinu po poledni setkali v Praze u metra Malostranská. Odtud vyrazili směr Sněmovní ulice, kde poslancům začala ve dvě hodiny schůze. "Vadí mi, co se tady děje, s pedagogy se jedná nejhůře. Poslanci slibují, slibují, slibují, ale nikdy nic nezvýší. Když nám něco přidají, tak nám to zase někde jinde vezmou," uvedla podle serveru iDNES čtyřiačtyřicetiletá učitelka, která do Prahy přijela z Břeclavi.

Před Sněmovnou přišli učitele přivítat komunisté, mimo jiné šéf strany Vojtěch Filip a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Přišla i poslankyně za ČSSD Vlasta Bohdalová, která kantorům slíbila, že se za ně ve středu ve Sněmovně postaví. Odboráře pozdravila i bývalá členka Strany zelených Olga Zubová, profesí učitelka češtiny a ruštiny.

Původně měly do Prahy dorazit až dva tisíce učitelů. Školské odbory ale v pondělí oznámili, že kvůli chřipce dorazí kantorů podstatně méně.

Více informací o protestní akci učitelů najdete na serveru iDNES.

Jiří Slaný, ilustrační foto Novinky.cz, 8.12.2009

 



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

V době distanční výuky je Škola OnLine výborným prostředkem k zadávání domácích úkolů a testů.

Mgr. Jaroslava Studničková
Základní škola v Chotěšově

Zobrazit další...