16

Celkem 4,5 miliardy korun z Evropského sociálního fondu (ESF) je připraveno pro české základní školy vyjma pražských v rámci nové oblasti podpory Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Na dotaci zde dosáhnou všechny školy, a to díky jednoduchým šablonám, které připravili pracovníci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

"Postup bude velice jednoduchý. Ředitel školy si nejprve spočítá, na kolik peněz má nárok. Poté si v šablonách zaškrtne aktivity, které bude chtít v rámci svého projektu financovat, a program mu spočítá, kolik za to utratí peněz. Když dosáhne koncové sumy, dokument dá vytisknout a zašle jej na ministerstvo ke schválení," popsal zjednodušený postup Jan Vitula (na snímku), vrchní ředitel sekce řízení operačních programů EU na MŠMT.

Jak si mohou již nyní ředitelé spočítat, na kolik peněz mají nárok? "Základní je částka 300 000 korun. K ní se připočítá součin částky na jednoho žáka 4200 korun a počtu žáků školy. Takže třeba škola se sto žáky bude moci vyčerpat 300 000 plus 4200 krát 100," uvedl Vitula. Z toho vyplývá, že taková škola získá z ESF 720 000 Kč.

Přitom žádná horní omezení podle Vituly neexistují: "Vše je spočítáno tak, aby každá z našich 4500 škol dosáhla na peníze podle uvedeného vzorce.

Šablony lze kombinovat
Na co lze prostředky z ESF čerpat, stanovují zejména připravené šablony. Jde o sedm základních oblastí, rozdělených ještě na další "podšablony": čtenářskou a informační gramotnost, cizí jazyky, využívání ICT, matematiky, přírodní vědy, finanční gramotnost a inkluzivní vzdělávání.

"Počítáme s tím, že ředitel školy si vybere různé aktivity z několika šablon. Nic mu ale nebrání, pokud dodrží pravidla, aby vše utratil třeba za počítače," připustil Jan Vitula. Hlavní složkou aktivit by ale podle MŠMT měly být platy na nové vzdělávací aktivity, např. dělenou výuku jazyků, kterou dosud škola nemohla financovat, stáže učitelů atd.

"Když v projektu bude stanoveno, že škola odučí 72 dělených hodin cizího jazyka, bude nás při kontrole zajímat jen to, jestli ty hodiny byly odučeny. Pokud za částku, vyhrazenou na tyto hodiny, ředitel pořídí ještě nějaké pomůcky nebo techniku, je to jeho věc - a naše kontrolory to v případě dodržení celkové výše rozpočtu nebude zajímat," popsal zjednodušený postup pro čerpání peněz na vzdělávání z fondů EU Vitula. Jediným omezením pro pořizování pomůcek je fakt, že jde o pomůcky neinvestičního charakteru - tedy drobný hmotný majetek do 40 tisíc Kč za kus a software za 60 tisíc Kč za kus/licenci.

Start do března 2010
Celý proces se "rozjede" v lednu a únoru 2010, kdy ve všech krajích proběhnou školení pro vedoucí pracovníky škol. "Výzvu jsme chtěli vyhlásit již na začátku roku, ale protože je potřeba schválení parlamentem, dojde k vyhlášení zřejmě do konce března," uvedla ministryně školství Miroslava Kopicová.

Čerpání prostředků je možné až do roku 2012. Ředitelé tedy nemusejí spěchat, naopak by si měli velmi dobře promyslet, na co chtějí prostředky využít. "A to hlavně proto, že žádat mohou jen jednou. Pokud nepožádají rovnou o celou částku, na níž mají nárok, bude to jen jejich chyba," doplnil Vitula.
"Připravený proces je tak jednoduchý, že by nás překvapilo, kdyby z připravených prostředků pro základní školy zůstalo jediné nevyužité euro," usmála se ministryně Kopicová.

Informace o celé akci najdete na stránkách EUpenizeskolam.cz.

Jiří Slaný, Škola Online, 15.12.2009

 



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...