22

Žáci prvních až pátých ročníků základních škol budou od příštího kalendářního roku dostávat ovoce a zeleninu zdarma. Projekt, který je veřejnosti známý jako „ovoce do škol“, schválila na svém včerejším zasedání vláda. Ministerstvo zemědělství tak reaguje na alarmující nárůst dětské obezity.

„Kromě čerstvého ovoce a zeleniny dostanou školáci od státem schválených dodavatelů zdarma také balené ovocné a zeleninové šťávy bez chemických přísad,“ uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta s tím, že do prvních až pátých tříd základních škol v Česku chodí více než 450 000 dětí.

Novinka se vztahuje na žáky základních škol, které se do projektu přihlásí prostřednictvím žadatele schváleného Státním zemědělským intervenčním fondem. Ministerstvo však neočekává, že by zájem projevily všechny školy. Opírá se přitom především obdobný projekt zaměřený na distribuci školního mléka. Ten byl po roční pouze obnoven v letošním roce a je do něj zapojena přibližně polovina základních škol.
 
Ovoce do škol je financované především z rozpočtu Evropské unie, z něhož má do škol jít 53 z téměř 73 milionů korun. Zbývající náklady budou uhrazeny ze státního rozpočtu. Evropská unie totiž vznik opatření, které povede ke snížení dětské obezity, navrhla již v roce 2006. Navíc loňský průzkum ukázal, že nadváhou trpí 22 milionů dětí v EU a 5 milionů dětí je dokonce obézních.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je pro naše gymnázium naprosto nezbytná součást existence.

Mgr. Jan Řepík
Gymnázium Františka Křižíka a základní škola

Zobrazit další...