04

Mimořádně nadané děti již budou moci k zápisu před dovršením šestého roku. Učitelům se prodlužuje lhůta pro doplnění vzdělání a do školy vstoupí též vzdělávací obor Etická výchova. Nejen tyto novinky přinese změna letopočtu do resortu školství.

K lednovým zápisům do prvních tříd základních škol budou moci přijít i žáci, kteří dovršili teprve pěti let věku. Tato novinka však platí pouze pro děti mimořádně nadané, kterých jsou podle odhadů v České republice přibližně 4%. Standardně přitom povinná školní docházka začíná v šesti letech.

„Týká se to výjimečných případů, kdy je dítě dostatečně duševně i fyzicky vyspělé. Jedná se tedy o výjimečně nadané děti, které navíc nemají žádný problém například se sociálním začleněním či třeba vztahy s vrstevníky,“ komentuje změnu mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

1. lednem 2010 nabývá též účinnost zákona o pedagogických pracovnících. Ten posunuje termín pro zahájení studia nekvalifikovaných pedagogických pracovníků oproti stávající právní úpravě o dalších pět let, tedy do konce roku 2014. Pedagogičtí pracovníci, kteří nesplňují odbornou kvalifikaci, tak mohou i nadále vykonávat přímou pedagogickou činnost ve školách a školských zařízeních s tím, že do 31. prosince 2014 musejí zahájit studium, kterým odbornou kvalifikaci získají.

S počátkem nového školního roku pak dojde i ke změně rámcově vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, který doplňuje vzdělávací obor Etická výchova. Ta by měla hlavně rozvíjet základní sociální dovednosti a vést je k prosociálnímu způsobu chování ve veřejném životě. Měla by také dětem pomoci jasně si sestavit žebříček hodnot. Etická výchova tak může sehrát významnou roli při výchově dětí a ovlivnit jejich chování. 



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým podílem ke komfortnímu používání Školy OnLine přispívá i jejich odborně erudovaná, ochotná a prakticky nonstop fungující technická podpora.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...