06
Třídní knihaVýzkumný ústav pedagogický navrhl ve spolupráci s řediteli škola a dalšími partnerskými subjekty tři nové podoby třídní knihy pro gymnázia. Vznik nových třídních knih vychází z potřeby aktualizovat je tak, aby co nejlépe korespondovaly s výukou podle školních vzdělávacích programů. Jedná se však pouze o doporučené dokumenty, protože každá škola si ve skutečnosti může vytvořit třídní knihu dle svých potřeb.
Již v minulých letech byly provedeny úpravy školské dokumentace základních i mateřských škol v souvislosti se zavedením výuky podle ŠVP. „Záměrem úprav třídních knih bylo některé zápisy zjednodušit, pro jiné vytvořit větší prostor a více je propojit se školními vzdělávacími programy,“ říká Katarína Nemčíková, která se na přípravě návrhů třídních knih podílela. „Pro učitele by tak vznikla příležitost odchýlit se od tradičního zápisu, postaveného jen na záznamu učiva, a poskytnout pro záznam činností větší prostor. Třídní kniha by se tak nemusela stát jen nástrojem kontrolním a dokumentačním, ale mohla by rovněž sloužit učitelům k reflexi jejich činnosti,“ dodává.

Všechny tři varianty poskytují ředitelům škol možnost výběru takové varianty třídní knihy, která bude učitelskému sboru vyhovovat nejvíc. Návrhy třídnic vytvořené ve VÚP však zůstanou pro školy pouze doporučenými. „Každá škola si může sama navrhnout podobu třídní knihy, do níž bude zaznamenávat údaje. Tuto možnost mají školy i dnes, ale moc toho nevyužívají. Nyní je příležitost nabídnout školám varianty, které lépe zachytí výuku podle ŠVP,“ sděluje Nemčíková.

Nové návrhy třídní knihy pracovníci VÚP konzultovali s řediteli vybraných gymnázií, se zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR i s Českou školní inspekcí. Podle dotazníkového šetření, které provedl VÚP na sklonku roku 2009, se ukázalo, že většina škol používá tištěnou třídní knihu SEVT. Ani elektronická verze třídní knihy už pro mnohé školy není žádnou novinkou. Řada škol ji využívá například v rámci školního informačního systému Škola OnLine.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...