07
V úterý byl u našich východních sousedů odhlasován nový vlastenecký zákon, podle kterého musí být ve všech školních třídách umístěna slovenská vlajka, státní znak a dále pak i text hymny a ústavy. Před pondělním vyučováním pak budou všichni žáci a studenti povinně poslouchat státní hymnu. Se zákonem však nesouhlasí řada žáků a jejich učitelů. Na 10. března tak chystají shromáždění, kde chtějí prezidenta Ivana Gašparoviče požádat, aby zákon nepodepsal.
Sporný zákon, který prosadila Slovenská národní strana, se nelíbí ani některým ředitelům, starostům a primátorům.  Na Slovensku je totiž okolo 30 tisíc tříd základních a středních škol. Nákup vlajek a dalších státních symbolů tak spolyká značné finanční částky z již tak napnutých rozpočtů.
Budování vlastenectví tímto způsobem se nelíbí ani žákům a studentům. Na sociální síti Facebook tak rychle stoupá počet jeho odpůrců. Školáci zde na 10. března svolávají stávku, která by měla proběhnout před prezidentským palácem v Bratislavě. Pokud by Gašparovič zákon snad podepsal, má druhé kolo protestu proběhnout 1. dubna. V tento den totiž zákon vstoupí v platnost. Tento protest by měl však mít již celostátní podobu.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...