01
Dnešním dnem odstartoval Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV) jarní sběr individuálních dat ze školní matriky. Během dubna tak budou muset školy poskytující stupeň vzdělání předat ÚIV výstup ze školní matriky. V rámci tohoto sběru bude též poprvé nutné předávat data odděleně pro každou část školy. Velkou novinku přináší též školský informační systém Škola OnLine – Katedra, který již od poloviny března disponuje na trhu ojedinělým kontrolním mechanismem.
 

Předávání individuálních dat ze školní matriky je povinné pro vyšší odborné školy, střední školy, konzervatoře a základní školy, tedy školy poskytujících stupeň vzdělání. Ostatní školy a školská zařízení mají povinnost matriku vést, ale i nadále se u nich předpokládá sběr dat prostřednictvím standardních statistických výkazů.

Pro vyšší odborné, střední školy bude sběr uzavřen na konci dubna. Základní školy a konzervatoře pak budou moci data předávat ještě o čtrnáct dnů déle, tj. do poloviny května.

Velkou novinkou může být pro některé školy povinnost předávat data separátně pro každé místo poskytování výuky. Pokud škola tento způsob evidence dosud nevyužívala, bude nutné v rámci aplikace Katedra upravit nastavení částí na formuláři „Vlastnosti školy“ z menu „Administrace – Nastavení“. Přiřazení žáka do části školy je pak možné ovlivnit na kartě žáka/studenta.
 
Školský informační systém Katedra ve své aktuální verzi reflektuje úpravy všech mechanismů a číselníků. V březnové verzi systému byly aktualizovány například číselníky oborů vzdělání nebo způsobu plnění školní docházky.

Za velkou novinkou je též možné považovat rozšíření kontrolního mechanismu o validace na sobě závislých polí. Díky realizovaným změnám jsou školy již přímo v rámci svého školního informačního systému upozorněny na nesrovnalosti v datech, což výrazným způsobem usnadňuje předání dat v co nejkratším čase a zpříjemňuje to uživatelům celý proces odevzdání údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Pro školy, které využívají školského informačního systému Škola OnLine – Katedra připraveny následující informační zdroje:

V případě zájmu školy o proškolení svých pracovníků nejen v oblasti vedení školní matriky, je možné též realizovat školení vedená kvalifikovanými lektory.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...