08
Česká školní inspekce zjistila, že více než 30 zvláštních škol vyučovalo zdravé děti podle vzdělávacích programů určených pro lehce mentálně postižené žáky. Zhruba ve třetině z nich se jednalo o žáky romské národnosti. Důvod, který vedl školy k tomuto postupu, bylo získat vyšší dotace. Na dítě, které je vzděláváno podle speciálních programů, může totiž škola získat od státu až o 50 procent vyšší příspěvek než na ostatní žáky.

Tyto děti se dostávají do zvláštních škol nejen z důvodu mentálního postižení, ale často i proto, že pochází ze sociálně znevýhodněného prostředí a z nedostatku rozvinutých společenských návyků. Pro tyto děti jsou však výhodnější přípravné třídy, po jejichž absolvování se zařadí do první třídy běžné základní školy až 90 procent z nich. Takových tříd je však v českém školství málo, poskrovnu se vyučuje i podle individuálních vzdělávacích programů.

Školám za tento krok hrozí pokuta, možná dokonce i zánik. O jaké školy se jedná, nechce zatím inspekce zveřejňovat, nejvíce jich je však ze Středočeského a Pardubického kraje.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...