12
Miroslava Kopicová a Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR, se vzájemně seznámili s názory na projekt Člověka v tísni s názvem „Studentské volby“ a s jeho právními souvislostmi. Pořádání studentských voleb za obdobných pravidel bylo pro tento rok začleněno poprvé. Cílem je založení tradice voleb „nanečisto“ ve středním školství, během nichž se mladí lidé dozvídají o systému voleb a zastupitelské demokracie. Tím by měl být zvýšen i jejich zájem o volby skutečné. Jelikož však nadále přetrvávají pochybnosti o tomto projektu, rozhodla se ministryně Kopicová neprodloužit záštitu, kterou Studentským volbám udělila pro rok 2009.

Michal Hašek vyjádřil zklamání nad tím, že zřizovatelé středních škol v ČR dosud nebyli o projektu nijak informováni. Podle názoru Miroslavy Kopicové i Michala Haška jsou podobné projekty přibližující mladé generaci princip fungování zastupitelské demokracie v zemích EU i v Kanadě či USA standardní a plní svou vzdělávací funkci. Zákaz propagace politických stran na půdě školy  ošetřuje školský zákon a za jeho dodržování jsou zodpovědní ředitelé. Přesto však existuje určité riziko, že Studentské volby mohou být terčem předvolební propagace. V současné vyhrocené politické situaci není možné vyloučit napadení projektu a zejména jeho výsledků některým z neúspěšných volebních subjektů po skutečných volbách do PSP ČR konaných 28. a 29. května.

Organizace Člověk v tísni je však přesvědčena, že projekt Studentské volby školský zákon neporušuje, ale naopak naplňuje požadavky výchovy demokratického občana, seznamování se s principy demokracie, práv a povinností občana v demokratické společnosti a dalších. Organizace zároveň zdůrazňuje, že při realizaci Studentských voleb ve školách nebude vyvíjet činnost žádná politická strana či hnutí a že nebudou propagovány konkrétní strany či hnutí. Nebude docházet k žádné jiné činnosti zaměřené na studenty s cílem vyvolat, zesílit či omezit u nich zájem o jakoukoliv z politických stran.

„Prioritou je dodržování práva a důsledná ochrana školství před politizací, to musí být respektováno i v tomto případě," dodávají ministryně školství Miroslava Kopicová a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Vlastní zapojení do studentských voleb je pro každou školu dobrovolné. Člověk v tísni pouze nabízí možnost se do Studentských voleb zapojit a metodiku pro jejich pořádání.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...