14

Systém pro odhalování plagiátů ve školních pracích, který byl vyvinut na Masarykově univerzitě v Brně, doposud využívalo 18 vysokých a vyšších odborných škol. Nyní se k nim nově připojilo i Gymnázium Brno – Řečkovice.

Jedná se o systém Odevzdej.cz, pomocí něhož lze zkontrolovat seminární a školní práce, referáty studentů apod. „K poctivému přístupu při vypracovávání prací je třeba vychovávat studenty již na střední škole, vysvětlovat jim etická pravidla, práci se zdroji a jak správně citovat,“ vysvětluje ředitel gymnázia Peter Krupka důvod, proč se škola k systému také připojila.

Systém provádí kontrolu školních děl nejen mezi pracemi, jež do něj školy zapojené do projektu umístily, ale porovnává je i se závěrečnými pracemi. Do systému na kontrolu bakalářských, diplomových, disertačních, rigorózních a jiných prací vkládá texty 27 vysokých a vyšších odborných škol. Ojedinělost projektu spočívá v solidaritě zapojených škol, které získávají možnost vyhledávat podobné dokumenty, současně rozšiřují databázi dokumentů, a tím zvyšují pravděpodobnost nalezení podezřelého textu. Databáze aktuálně obsahuje 1,89 miliónu dokumentů.

Do budoucna chystají odborníci z Katedry informatiky Masarykovy univerzity vyhledávání podobných souborů (textů) i vůči internetové síti. „Využívání systému střední školou nám přinese nové poznatky, a dá nám tak možnost dále systém vyvíjet nejen dle potřeb vysokých a vyšších odborných škol, které systém doposud používaly, ale i středních škol,“ řekl vedoucí projektu Michal Brandejs.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...