16

Rekordních 561 vyučovacích hodin zameškala 14letá žákyně ve Strmilově na Jindřichohradecku. Základní školu navštěvovala v průměru jeden den v týdnu. Matka jí vyučovací hodiny omlouvala pod záminkou nemoci a nyní ji vyšetřuje policie. Hrozí jí pokuta nebo až dva roky vězení.

Na případ upozornil policii ředitel školy. "Jsem naprosto zoufalý a posledních 14 dnů nedělám nic jiného, než řeším tuto žačku," řekl iDNES.cz Josef Pulkrab, ředitel Základní školy ve Strmilově. Učitelé totiž nevědí, jak dívku oznámkovat. Klasifikace je přitom důležitá, protože žačka by měla letos končit. "Nemáme ji za co oznámkovat, ona tu prakticky vůbec není," dodal Pulkrab. Škola má jasno jen v jediné známce. Je jí dvojka nebo trojka z chování kvůli zameškaným hodinám. Problémy podle ředitele trvají tři roky, letos ovšem vygradovaly. Dívka už má zameškaných celkem 561 hodin. "Od ledna do 23. března nebyla ve škole vůbec, předtím tak v průměru jeden den v týdnu a i tehdy odcházela z výuky před jejím koncem s tím, že je jí špatně," popsal Pulkrab. Proč dívka do školy nechodí, nedokázala ona ani její matka vysvětlit. Ředitel školy se o další osud dívky bojí. "Když jsem matku upozornil, že takto se její dcera nedostane po základní škole nikam, odvětila mi, že jí je to jedno, že dceru stejně nikam nepošle a nechá ji doma," dodal Pulkrab. Škola se zároveň bojí, že by se tato žačka mohla stát příkladem pro další žáky.

Bohužel toto není jediný případ, se kterým se české školství setkalo. Zřejmě rekordní počet zameškaných hodin drží chlapec z Břeclavi, který zameškal 954 hodin ve školním roce 2004/2005. Jeho rodiče dostali trest 15 a 10 měsíců vězení. Do školy totiž neposílali ani své dvě dcery, které zameškaly 530 a 433 hodin.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro vedení školy je jednoduché provádět kontrolu docházky, hodnocení a probrané učivo u jednotlivých žáků nebo celých tříd.

Mgr. Karolína Žáková
SSUPŠ - Zámeček

Zobrazit další...