21

Ve švédském Goteborgu právě skončil 8. ročník prestižní soutěže European Union Science Olympiad (EUSO). Mladí vědci a vědkyně z ČR obhájili loňské absolutní vítězství, což se v historii soutěže dosud žádné zemi nepodařilo.

Soutěž byla založena v roce 2002 Michaelem Cotterem z Irska na podporu vzdělávání v přírodních vědách s cílem oslovit co nejvíc mladých vědeckých nadějí, podpořit jejich odborný růst a vzájemné setkávání spojené se srovnáním znalostí a praktických dovedností. V letošním roce se EUSO zúčastnilo 21 zemí, které vyslaly celkem 42 týmů. EUSO se  za každou zemi účastní nejvýše dva tříčlenné týmy složené ze sedmnáctiletých a mladších fyziků, chemiků a biologů.

Česká republika se EUSO zúčastnila počtvrté. V prvním roce své účasti získala dvě bronzové medaile, o rok později dvě stříbrné. Loni se české výpravě podařilo dosáhnout na celkové absolutní vítězství a navíc i další stříbrné medaile. V letošním roce se podařilo loňský úspěch zopakovat. Zlatých medailí přitom dosáhl tým ve zcela jiném složení, než byli vítězové z roku 2009. Česká republika se tak v posledních dvou letech může pochlubit šesti mimořádnými vědeckými nadějemi, které se mohou pyšnit absolutním vítězstvím v této prestižní evropské soutěži.
Výběr účastníků probíhá v ČR na základě úspěšnosti v předmětových olympiádách (fyzikální, chemické a biologické). Během přípravného a výběrového kursu, který se uskutečnil měsíc před soutěží na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, nejlepších výsledků dosáhli a byli nominováni: Stanislav Fořt, Ondřej Hák a Lenka Čurnová za tým A (stříbrná medaile) a Eva Vojáčková, Lubomír Grund a František Petrouš za tým B (zlatá medaile).



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým podílem ke komfortnímu používání Školy OnLine přispívá i jejich odborně erudovaná, ochotná a prakticky nonstop fungující technická podpora.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...