20
Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV) provádí od roku 2003 na základních, středních a vyšších odborných školách v rámci ročního výkazu o ředitelství škol (R13-01) statistiky o četnosti počítačů a připojení k internetu na 100 žáků/studentů jednotlivých stupňů škol v ČR.

Hodnoty o množství počítačů na 100 žáků/studentů jsou nižší než hodnoty za jednotlivé stupně základních škol. Příčinou je fakt, že v mnoha školních budovách probíhá výuka více stupňů škol, jeden počítač tak bývá často dostupný a započítaný pro žáky několika stupňů, tzn., že do průměru za všechny stupně škol je započítán pouze jednou.

Ze statistik vzešly následující výsledky:

Počet počítačů s připojením k internetu je v roce 2009 necelých 12 na 100 žáků, přičemž počítače s vysokorychlostním připojením se v rámci ČR nejvíce vyskytují v jižních a východních Čechách. Jedná se o mírný nárůst oproti roku 2007, kdy se jednalo o 10 počítačů.
Na středních školách používá počítač necelých 98% studentů, zatímco na vysokých školách je jich necelých 100%. Dále lze zaznamenat nárůst studentů používajících počítač doma. Zatímco v roce 2005 jich bylo 70%, v roce minulém to bylo již 93%. Zvyšuje se také množství studentů využívajících internet. Středoškoláků bylo 91% v roce 2007 a 96% v roce 2009, zatímco vysokoškoláků 98% v roce 2007 a 99% v roce 2009.
87% studentů používá internet nejvíce doma, 85% ve škole. Narůstá i procento studentů používajících internet každý/skoro každý den. Zatímco v roce 2005 jich bylo 27%, v loňském roce se jejich počet zvýšil na 75%. Mezi nejčastější činnosti studentů na internetu patří posílání e-mailů, vzdělávání, chatování, čtení zpráv, stahování hudby a filmů, dále vyhledávání informací ke studiu, nakupování apod.
Mezi 28 sledovanými evropskými státy si prvenství v počtu studentů používající internet ve škole drží Finsko, hned za ním Švédsko, Spojené království, Nizozemsko a Portugalsko. Česká republika zaujímá 7. místo. Poslední je Řecko.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je kvalitně vytvořený a propracovaný program, který směřuje přímo k potřebám školy.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...