22
8. dubna 2010 se v Clam-Gallasově paláci konala konference o etické výchově. Pozvání přijalo mnoho významných osobností, např. prof. Petr Piťha, prof. Jan Sokol, přední ekonom Tomáš Sedláček. Zúčastnila se jí také ministryně školství Miroslava Kopicová. Záměrem konference bylo oslovit odbornou a pedagogickou veřejnost za účelem spolupráce na výukových programech a učebnicích, dále uměleckou sféru a média (informování a propagace) a podnikatelskou sféru pro finanční podporu. Na závěr konference byla účastníkům předložena Deklarace o etické výchově, kterou mohli podpořit svým podpisem.

„Jedná se o oblasti, které patří z hlediska budoucího života našich dětí v současné době k těm vůbec nejdůležitějším. Etická výchova má zásadní vliv na hodnotový žebříček a morálku, finanční gramotnost je zase nepostradatelná v praktickém životě," uvedla ministryně Kopicová. Jejím smyslem má být systematicky a metodicky rozvíjet sociální dovednosti žáků, a to především na základě zážitkových metod. „Má jít o čistě praktický pedagogicko-psychologický nástroj, jak u dětí vytvářet pozitivní sociální návyky. Dnes a denně se přesvědčujeme, že naše společnost něco takového naléhavě potřebuje," zdůraznila Miroslava Kopicová.

Etická výchova je koncipována převážně jako interaktivní program. Součástí výuky bude používání inscenačních metod a dramatizace událostí z každodenního života. Cílem je pozitivní ovlivňování postojů, motivací a hodnotového systému.
„Pochopitelně bude záležet, jakým způsobem se etické výchovy chopí konkrétní školy, jak téma zpracují a jak budou schopny je propojit s reálnou zkušeností žákyň a žáků," zdůraznila ministryně školství Miroslava Kopicová.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...