22

Školy začínají testovat nový typ písmen pro děti, který lépe odpovídá nápisům, s nimiž se setkávají kolem sebe. Je tedy možné, že klasické psací písmo může zaniknout.

Ministerstvo školství posvětilo projekt, v jehož rámci mohou školy místo klasického psacího písma plného kliček a napojení používat moderní písmo Comenia Script, které připomíná písmo tiskací. Tento projekt zaštítila Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a MŠMT. Školy, které se do něj zapojily, zahájí výuku nového písma již v září.

"Je absolutní nesmysl domnívat se, že dítě, které se nenaučí klasické psací písmo, na tom bude někdy hůře, že tím nějak utrpí jeho vzdělání," říká kantorka Jana Valentová, která se svými žáky na fakultní základní škole v pražských Horních Počernicích písmo testuje už druhým školním rokem. Podle ní se naopak stává, že se dítě křečovitě snaží o dokonalý rukopis, až nakonec zanevře na psaní jako celek.

Písmo vymyslela grafička Radana Lencová, která spolupracuje s waldorfskou základní školou v pražských Jinonicích. "Mívala jsem jednu z nejhezčích písanek ve třídě. Přesto jsem měla problém se čtením dopisů a pohlednic od rodičů a babiček, které mi posílali do školy v přírodě a na tábory. Když to nevypadalo jako v písance, nemohla jsem to přečíst," vzpomíná na jednu z pohnutek, která ji přivedla k novému písmu.

Školy, které chtějí se svými žáky vyzkoušet písmo Comenia Script, si mohou na www.lencova.eu stáhnout výukové materiály, později též i písanky. Pokud se projekt osvědčí, může se rozšířit do všech základních škol. "Pokud výsledky testování potvrdí, že písmo je vhodné, pak se dá předpokládat, že vedle sebe budou existovat dva modely písma," říká děkanka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Radka Wildová.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je kvalitně vytvořený a propracovaný program, který směřuje přímo k potřebám školy.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...