30
Učitel brněnského gymnázia se rozhodl ještě před uzavřením volebních místností zveřejnit výsledky hlasování studentů na své škole, a to i přes dohodu mezi organizátorem studentských voleb „nanečisto“, neziskovou organizací Člověk v tísni, a Asociací krajů.
Výsledky byly překvapivé, neboť se odlišují od posledních obecných průzkumů. Volby na tomto gymnáziu skončily vítězstvím pravice v čele s TOP 09 (39% studentů), následovala ODS s 22% hlasů. Další pozice obsadily 3 nové strany: Česká pirátská strana (11%), Věci veřejné (8%) a Dělnická strana sociální spravedlnosti (5%). Zajímavostí je, že KSČM získala stejné procento hlasů jako Strana zelených, tj. 3%, a umístila se tak před ČSSD s 1% hlasů.

Co se týká zveřejnění těchto výsledků, okomentoval učitel svůj počin těmito slovy: „Volby nanečisto jsou podle mého totéž co jiné předvolební průzkumy, a není tudíž důvod je jakkoliv tajit. Zmíněnou dohodu považuji za nedůstojný ústupek politickým stranám, které se mezi mladými lidmi netěší velké podpoře, ale zrovna jsou v krajích u moci“. Zároveň dodal: „Zveřejněním výsledků nehodlám podpořit ani poškodit žádnou partaj či samotný projekt Člověka v tísni, jehož si velmi vážím, pouze vyjadřuji svůj osobní občanský postoj a uplatňuji své právo na svobodu projevu“.

Tatiana Čábaková, koordinátorka Člověka v tísni, se vyjádřila k dané situaci takto: „Aktivita tohoto pana učitele jde mimo pořádající organizaci. My jsme školám doporučili, aby výsledky svých škol ve studentských volbách jednotlivě nezveřejňovaly. Víme ale podle reakcí některých pedagogů, že se neztotožnily se změnou termínu vyhlášení výsledků a nesouhlasily ani s naším doporučením nezveřejňovat výsledky škol. Protože je to samozřejmě jen doporučení, je na každém pedagogovi a škole, zda ho dodrží, nebo ne“.

Podle poslední verze voleb nanečisto mělo dojít 29. 4. ke sčítání hlasů a zveřejnění výsledků. Hejtmani ČSSD však začali vybízet ministerstvo školství k zastavení projektu. Aby se projekt zachoval, dohodla se organizace Člověk v tísni s Asociací krajů, že výsledky zveřejní po uzavření volebních místností v sobotu 29. 5. odpoledne.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Intuitivní systém pro komplexní správu školních dat s lidským přístupem.

Ing. Martin Kocman

Základní škola a mateřská škola Jaroslava Seiferta, Praha 3

Zobrazit další...