05
Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR a Společnost pro výživu vyhlašují v rámci boje proti dětské obezitě a nezdravému životnímu stylu českých dětí soutěž o nejlepší školní oběd. Akce je určena pro školní jídelny z celé ČR a bude probíhat od 12. května 2010 v rámci preventivních projektů Žij zdravě a YesNeYes.

Školní jídelny, které se přihlásí do soutěže, musí připravit kompletní polední menu, jež bude splňovat povinné náležitosti školních obědů a zároveň patřit mezi oblíbená jídla žáků. Zároveň se musí jednat o pokrmy, které se běžně nacházejí na jídelním lístku školní jídelny. Cena nesmí překročit normou daný limit 27,50 kč za jednu porci. 

Soutěž probíhá až do 31. července 2010, poté bude vybráno 10 finalistů, kteří se utkají 27. října 2010 ve finálovém kole v Praze. Porota se bude skládat z odborníků na výživu a školní stravování, lékaře, hygienika a zástupce Asociace kuchařů a cukrářů. Předsedat ji budou kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina, známí z pořadu „Kluci v akci“, kteří jsou zároveň tvářemi celého preventivního projektu YesNeYes.

„Touto soutěží bychom se rádi pokusili zbořit zažitý mýtus, že pokrmy připravované ve školních jídelnách nejsou dobré. Zároveň bychom rádi inspirovali i ty školní jídelny, které se soutěže nezúčastnily, aby samy vyzkoušely některé z úspěšných receptů“, uvádí Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu, která bude rovněž jedním z členů odborné poroty.

Recepty školních jídelen bude porota hodnotit podle použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti po stránce výběru potravin, chutě či barvy, vhodnosti z nutričního hlediska a také dle zdravotního hlediska. V říjnovém finále navíc porotu ještě posílí vybraní žáci, zástupci MŠMT ČR, České školní inspekce, médií a Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

„V rámci preventivního projektu Žij zdravě věnuje VZP ČR výhercům finanční prostředky k nákupu libovolného vybavení kuchyně. První cena je ve výši 20 tisíc korun, druhá 10 tisíc korun a třetí 5 tisíc korun,“ říká Tereza Květoňová, vedoucí oddělení externí komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.
Oblíbenost finálových receptů otestuje hlasováním na webech www.ZijZzdrave.cz a www.YesNeYes.cz také široká veřejnost. Menu, které zde získá nejvíce hlasů, bude odměněno zvláštní cenou, a to 1 den vaření s kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou, kteří budou obědy rovněž vydávat.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...