16
ODS, TOP 09 a Věci veřejné mají jednotný názor na zavedení školného za vysokoškolské studium, nyní se však shodují i na způsobu placení. Všechny strany navrhují tzv. odložené školné. Peníze by školy obdržely hned, avšak z půjček, které by studenti začali splácet, až když dosáhnou průměrného platu. Za studenty, kteří by takové mzdy nedosáhli, by splatil úvěr stát. Placení školného by se vztahovalo na studenty, kteří budou na vysoké školy nastupovat až v době platnosti zákona, tj. zhruba v roce 2012, či 2013. Výši školného si budou školy stanovovat samy, horní limit by však měl být 10.000 korun za semestr. Peníze budou pro ně znamenat příjem pro chod celé školy a zároveň by část z nich měla směřovat na stipendia pro vynikající studenty.

Tzv. odložené školné je již několik let zavedeno i v jiných zemích, např. v Austrálii, Velké Británii, Nizozemí či Estonsku. Pokud např. v Austrálii zaplatí studenti školné před začátkem každého semestru, dostávají slevu 25%. Ve výjimečných případech, např. pokud není dlužník schopen zajistit rodině obživu, lékařskou péči nebo vzdělání, může být platby zproštěn.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým podílem ke komfortnímu používání Školy OnLine přispívá i jejich odborně erudovaná, ochotná a prakticky nonstop fungující technická podpora.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...