19
MŠMT sníží od nového akademického roku o 5% dotace pro bakalářské programy, o 10% pro magisterské programy a o 1/5 pro doktorandy. Cílem je regulovat nadměrný počet vysokoškolských studentů, v současnosti totiž přichází na vysoké školy 60% populačního ročníku, z toho 80% pokračuje dále na magisterské studium. Školy dostanou méně peněz, tím budou nuceny nabírat méně studentů. Některé si však dokonce polepší, neboť budou finančně odměňovány podle toho, jaké mají výsledky ve vědě a výzkumu, jak často posílají studenty na stáže do ciziny a podle počtu profesorů a docentů.

Dalším záměrem reformy je orientovat postupně školy na krátké studijní programy zaměřené na praxi. K této skutečnosti by mohlo dojít ve chvíli, kdy by se začalo hlásit do magisterských studijních oborů méně studentů, tím by školy získaly více peněz pro bakalářské studijní programy.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým podílem ke komfortnímu používání Školy OnLine přispívá i jejich odborně erudovaná, ochotná a prakticky nonstop fungující technická podpora.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...