15
České univerzity nebudou dostávat peníze od státu pouze dle počtu svých studentů, ale nově se začne posuzovat i počet vědeckých výsledků a množství studentů vyjíždějících do zahraničí. K těmto změnám by mělo dojít již od září 2010 a jejich cílem je reagovat na úbytek studentů a podporovat rozdělení škol na elitní, kterých by bylo maximálně pět a které by byly zaměřené na špičkovou vědu, a na praktické, jež by byly orientované na běžnou výuku a přípravu bakalářů pro praxi.

V porovnání s letošním akademickým rokem dostanou školy v příštím roce na výuku bakalářů pouze 95% peněz, na magistry 90% a pro doktorandy pouhých 80%. Školy tedy obdrží o několik stovek milionů korun méně. Tyto peníze se však budou rozdělovat podle výkonového kritéria, tj. dle výsledků vědeckého výzkumu, kvalifikace (počtu profesorů a docentů), mezinárodní spolupráce, zahraniční stáže. Začne se tedy přihlížet více ke kvalitě vysokého školství, tím začne vyšší konkurence mezi školami.

S naplněním nových měřítek nebudou mít problémy velké univerzity, zejména UK v Praze a MUNI v Brně. Naopak potíže by mohly mít menší školy, zejména JČU v Českých Budějovicích a UTB ve Zlíně, které se vědeckému výzkumu věnují minimálně.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro vedení školy je jednoduché provádět kontrolu docházky, hodnocení a probrané učivo u jednotlivých žáků nebo celých tříd.

Mgr. Karolína Žáková
SSUPŠ - Zámeček

Zobrazit další...