14

V koaliční smlouvě uzavřené mezi stranami ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými jsou pro resort školství, mládeže a tělovýchovy stanoveny tyto cíle:

Rok 2011 – změna trvání funkčního období ředitelů základních a středních škol, které se zkrátí na 6 let; posílení role školských rad při správě škol včetně vlivu na jmenování a odvolání ředitelů; podpora efektivnějšího čerpání fondů EU na sport s důrazem na projekt „evropský rok dobrovolnictví“; vytvoření podmínek pro dlouhodobou garanci vstupu mladých pedagogů do všech stupňů škol, za tímto účelem posílí vláda rozpočet resortu o 2,1 mld. korun.

Rok 2012 – MŠMT bude podrobeno hloubkovému auditu, jehož cílem bude nalézt úspory v hospodaření resortu, bude proveden personální audit a audit příspěvkových organizací MŠMT; omezení zátěže škol nadměrnou byrokracií; posílení objemu platových prostředků o další 4 mld. korun a tím vyrovnání poměru mezi platy pedagogických pracovníků a jinými profesemi; vláda rozhodne, zda se v tomto školním roce uskuteční společná část maturitní zkoušky; podpora firemního výzkumu a vývoje mezi veřejným a soukromým sektorem; vláda zváží přijetí nového zákona o sportu a podpoří systém vícezdrojového financování ve sportu; posílení rozpočtů obcí a měst o část vybraných prostředků z loterií za účelem posílení sportovních a kulturních činností mládeže.

Rok 2013 – zpřesnění finančních toků mezi resortem a jednotlivými zřizovateli škol; zavést dostatečná sociální stipendia pro studenty z rodin s nižšími příjmy a pro handicapované studenty, spoření na vzdělávání a studentské půjčky; zamezit diskriminaci sociálně znevýhodněných zájemců o vysokoškolské studium v takovém termínu, aby tento krok předcházel o jeden rok zavedení odloženého školného; zavést finanční spoluúčast absolventů VŠ na hrazení nákladů jejich studia formou tzv. odloženého školného s termínem zavedení od akademického roku 2013/2014 při stropních nákladech 10.000 Kč za 1 semestr.

Rok 2014 – bude zavedeno pravidelné zjišťování výsledků vzdělávání v 5. a 9. ročníku základního vzdělávání; podpora rozvoje odborného „učňovského“ vzdělávání a formu jeho zakončování jednotnou závěrečnou zkouškou; zvýšení pozornosti výchovným a diagnostickým ústavům a jejich financování; bude připraven nový zákon o vzdělávání, s novou definicí pedagogů a s přehledem jejich kvalifikačních předpokladů; posílení odpovědnosti rodičů za vzdělávání dítěte; zvýšení prestiže učňovského školství; zvýšení kvality vysokoškolského vzdělání za účelem, aby profily absolventů odpovídaly různorodým požadavkům zaměstnavatelů; podpora managementu vysokých škol a veřejných vědeckých institucí; usnadnění spolupráce veřejných vzdělávacích a výzkumných institucí se subjekty z komerční sféry; posílení aktivit a organizací, které zvýší dostupnost sportu a tělovýchovy nejširší veřejnosti; podpora talentované mládeže; zřízení grantové agentury pro podporu sportu; příprava nového modelu financování sportu.

Průběžně - zajištění výuky anglického jazyka od 3. ročníku základního vzdělávání; posílení odpovědnosti veřejných vysokých škol za dosažené výsledky v oblasti výzkumu, vzdělávání i hospodaření.

Úplné znění části koaliční smlouvy věnované školství, vědě, výzkumu a sportu naleznete v tomto odkazu.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...