14

Nový ministr školství Josef Dobeš provedl po svém nástupu dvě personální změny ve vedení úřadu. Podle svých slov sází na kontinuitu a odbornost, nikoliv politickou orientaci.

„Sešel jsem se s celým vedením ministerstva a seznámil jsem je se svými prioritami. Myslím, že jsme se shodli. U mých spolupracovníků mě bude zajímat pouze profesionalita a výkon, rozhodně ne to, v jaké politické straně jsou, či nejsou,“ řekl Josef Dobeš. Upozornil, že mezi jeho náměstky zůstane Eva Bartoňová (finance a legislativa), Jan Kocourek (sport) a Petr Špirhanzl (regionální školství), a že sekci operačních programů EU dál povede Jan Vitula.

Většina vedení ministerstva zůstane beze změny, pouze ve funkci vrchního ředitele kabinetu ministra nahradí Petra Roupce Michal Šedivý a náměstka pro výzkum a vysoké školství Vlastimila Růžičku vystřídá Kryštof Hajn. Ten se stane i ministrovým statutárním zástupcem jako jeho 1. náměstek.

Oba pokládám za své nejbližší spolupracovníky, oba mají přesně ty vlastnosti, které od špičkových manažerů v rámci resortu očekávám. Proto je logické, že se stali součástí vedení úřadu. Nepochybuji, že se brzy jejich působení ukáže na zefektivnění řízení úřadu,“ vysvětlil nový ministr.

Náměstek pro výzkum a vysoké školství Kryštof Hajn vystudoval Fakultu architektury ČVUT. V minulosti působil např. jako místopředseda Akademického senátu ČVUT a Studentské komory Rady vysokých škol. V Radě byl i členem předsednictva a legislativní komise. Problematice terciárního vzdělávání se věnoval také v redakci časopisu S-MAIL. „Akademický svět pro mě není nové prostředí. Mám za to, že mé zkušenosti z akademické a studentské reprezentace mohou při komunikaci reformy terciárního vzdělávání významně pomoci. Vztahy mezi ministerstvem a vysokými školami budou totiž při přípravě reformy hrát naprosto zásadní roli,“ uvedl náměstek Hajn.

Vrchní ředitel kabinetu ministra Michal Šedivý má politologické, sociologické i ekonomické vzdělání (Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně). Disponuje také manažerskými zkušenostmi, např. z příprav infrastrukturních projektů financovaných z evropských fondů. Naposled pracoval na Vysokém učení technickém v Brně. „Naším úkolem je zajistit, aby úřad pracoval s maximálním nasazením na prioritách, které si stanoví vláda a ministr,“ řekl nově jmenovaný vrchní ředitel Šedivý.

Do konce srpna má na ministerstvu a ve všech jím přímo řízených organizacích organizační, profesní a finanční audit. „Až budeme mít v rukou jeho výsledky, budeme vědět, jak zefektivnit fungování úřadu. Bývalá paní ministryně mi jej předala ve velmi dobrém stavu, ale nepochybuji o tom, že je co zlepšovat. Věřím, že se to časem odrazí i na spokojenosti pedagogické i široké veřejnosti,“ uzavřel ministr Josef Dobeš.

MŠMT, 14. 7. 2010



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

V době distanční výuky je Škola OnLine výborným prostředkem k zadávání domácích úkolů a testů.

Mgr. Jaroslava Studničková
Základní škola v Chotěšově

Zobrazit další...