20

Ministr školství Josef Dobeš začíná publikovat své plány a stanoviska ohledně resortu školství. Připravuje zavést srovnávací zkoušky v pátých a devátých třídách základní školy, které by porovnávaly nejen znalosti dětí, ale také přístup škol k žákům, práci s handicapovanými dětmi a jak vnímají celkové klima školy žáci, učitelé i rodiče. S výsledky tohoto srovnávání se pak seznámí nejen školy, ale i veřejnost.

Státní maturitu nový ministr nezavrhuje, avšak je velice málo času, aby se připravil nezbytný zákon. Na úplné vyjádření k této problematice si ponechává ještě několik dní (do příští schůze vlády). Dále podporuje tzv. odložené školné a pomoc pro handicapované studenty, zároveň se staví za zvýhodněné spoření na budoucí studium. Pokud by se školné splácelo, nemělo by k tomu dojít dřív, než dosáhne absolvent vyššího platu než průměrného.

Jelikož je nižší počet studentů a velká kapacita vysokých škol, podporuje Josef Dobeš sjednocování škol v regionech a financování dle jejich kvality, vědy a výzkumu. Také si uvědomuje, že v dnešní době studují na vysokých školách i méně nadaní studenti, kteří by dříve šanci dostat se na vysokou školu neměli. Proto by chtěl zkvalitnit vysoké školy a prosadit státní maturitu, která bude mít velkou váhu a bude obtížné ji složit. Zasazuje se též o zvýšení prestiže učebních oborů.

Další příjemnou novinkou pro učitele je zvýšení jejich platů již od roku 2011. Nejprve by se mělo začít u nastupujících učitelů, dále by měli být oceněni kvalifikovaní učitelé a jazykoví lektoři. Do škol by také měly putovat finance na pomůcky a technické vybavení.

Další velkou novinkou, kterou nový ministr plánuje, je, že zástupci základních a středních škol budou podepisovat se zákonnými zástupci smlouvu o chování dítěte ve výuce, o tom, jaké povinnosti mají rodiče, žáci a škola. Stvrzením dohody by rodiče na sebe převzali zodpovědnost za vystupování svého potomka ve škole. Josef Dobeš by tím chtěl vyřešit narůstající agresivitu ve školách a nerespektování autority učitele. Žáci by mohli být za toto chování vyloučeni z výuky a celou situaci by řešil školní psycholog, popř. nějaká forma terapie. Učitelé a ředitelé tento nápad vítají. Ministr se jím inspiroval ve Velké Británii, kde podobná smlouva existuje již několik let.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...