26
V říjnu 2009 zvažovalo MŠMT, že by žáci devátých tříd konali jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Tyto přijímací zkoušky, které měla připravit ministerská organizace CERMAT, by pak byly základním kritériem přijímacího řízení na všechny obory. Nový ministr školství, Josef Dobeš, však s tímto návrhem nesouhlasí. Dle jeho názoru je důležitější zvýšit kvalitu výstupního hodnocení ze střední školy. Zároveň se přiklání ke stávající situaci, tj. nadále zachovat podávání 3 přihlášek ke studiu na střední škole, které v ČR funguje již 2 roky.

Systém 3 přihlášek však kritizují ředitelé škol, neboť jim přináší finanční a organizační problémy. Žáci podávají tzv. zápisový lístek a odevzdají ho na škole, na které chtějí studovat. Mají však také možnost vzít si jej zpátky a odevzdat na jiné škole. Tím však vyvstane ředitelům problém, neboť např. ještě v srpnu nevědí, kolik žáků nastoupí v září na jejich školu. Tento systém se během roku 2009 prodražil zhruba o 30 milionů korun, proto zejména zřizovatelé středních škol požadují jednotné zkoušky. Tím by se také zabránilo častému postupu dětí a rodičů, kteří vybírají střední školu podle toho, zda uchazeče přijímá bez přijímacího řízení či nikoliv.

Systém 3 přihlášek naopak vítají rodiče a děti, přesto průzkum ukázal, že 3 přihlášky na střední školy využila jen třetina uchazečů, kteří se na střední školu hlásili.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...