29

Dovolte mi, abych touto cestou uvedl na pravou míru nepřesné informace, které se objevily v médiích po včerejším jednání vlády, které se týkalo škrtů v rozpočtových kapitolách jednotlivých resortů. Uvědomuji si, jak důležité je pro vás znát přesně situaci, která by mohla negativně ovlivnit vývoj mezd v regionálním školství. Proto vás chci informovat o svém dalším postupu v této věci.

Na včerejším jednání vlády došlo k intenzivní debatě. Společně s ministrem vnitra jsme hájili stanovisko, že nehodláme snižovat mzdy pracovníků v uvedených resortech. Při navrhovaném 2,5% snížení resortních rozpočtů by však k tomuto kroku nevyhnutelně muselo dojít.

Patovou situaci rozřešilo až jednání zástupců koaliční skupiny K6, kdy bylo schváleno kompromisní řešení. Spočívá v zavázání celkové částky 10,2 mld. ze státního rozpočtu všech resortů, klíčové však bude až další jednání, které se uskuteční před datem 30. září, kdy vláda předloží Poslanecké sněmovně návrh státního rozpočtu na rok 2011. Teprve na tomto jednání padne rozhodnutí, jaké procento z jednotlivých resortních kapitol bude v roce 2010 seškrtáno.

Za svůj resort jsem jasně deklaroval, že v žádném případě nebudu snižovat mzdy v regionálním školství, a proto částka, kterou jsem schopen v průběhu tohoto fiskálního roku uspořit, činí maximálně 1,5 mld.  i s přihlédnutím ke skutečnosti, že v první polovině letošního roku byl již rozpočet kapitoly školství zkrácen o 1,6 mld. Jsem si dobře vědom, že tato vláda chce být vládou rozpočtové odpovědnosti, na straně druhé deklarovala vzdělávání jako svou prioritu. Drastické omezení výdajů na regionální školství, které by se dotklo i platů učitelů, by bylo s tímto záměrem v příkrém rozporu.

Na závěr mi dovolte popřát vám příjemný zbytek prázdnin a znovu vás ubezpečuji, že udělám vše pro to, aby platy pedagogů zůstaly v tomto roce na stejné úrovni.

Váš ministr

Josef Dobeš

Zdroj: MŠMT



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Obsluha Školy OnLine je snadná a intuitivní, což kvitují všichni učitelé bez rozdílu věku.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...