01

Co vědí děti samy o sobě? Co o nich víme my? A jak vysvětlit dětem, co vlastně umí statistika, k čemu je dobrá a na jakých principech pracuje, aniž by šlo o vzorečky, poučky a tabulky, za kterými si děti jen těžko představí něco reálného? Český statistický úřad dnes spouští unikátní projekt Minisčítání, který poprvé vyzkoušeli statistici v anglicky mluvících zemích při sčítání lidu před deseti lety. Zájem dětí a škol byl tehdy obrovský.

Minisčítání je projekt, který chce hravou formou ukázat dětem, jak pracuje statistika, k čemu jsou potřebné její údaje a co se dá díky statistice všechno zjistit. „Projekt je přizpůsobený dětskému vidění světa. Vůbec tu nejde o otázky na bydliště, zaměstnání nebo rodinný stav, jako v reálném sčítání lidu, základ tvoří témata, která jsou dětem blízká. Budou tak sbírat a vyhodnocovat informace, jaký by byl podle nich ideální školní výlet, kolik času tráví na internetu nebo jak jim chutná ve školní jídelně.“ vysvětluje vedoucí projektu Minisčítání Eva Kortanová z Českého statistického úřadu. „Dotazník má celkem 17 otázek, a i když nejde o skutečné sčítání, všechna data jsou chráněna, jako by šlo o skutečný statistický výzkum. Výsledky budou sloužit výhradně ke vzdělávacím účelům“.

Projekt běží na internetu na www.miniscitani.cz je určen pro děti od čtvrtých do devátých tříd na základních školách a pro nižší ročníky víceletých gymnázií. První část projektu trvá od 1. října do 12. listopadu 2010. Druhá část projektu začíná 13. listopadu 2010, kdy se na internetu objeví celkové výsledky.

Jde hlavně o to, aby si děti vyzkoušely, jak takový projekt a práce s daty v praxi funguje a že jim samotným může přinést zajímavé informace. Žáci se naučí zábavnou formou pracovat se statistikou prostřednictvím skutečných dat o sobě samotných, a učitelé tak mohou obohatit výuku matematiky, občanské nauky, informatiky i jiných předmětů zajímavou interaktivní prací.

České Minisčítání se inspirovalo mezinárodním projektem Census At School, který vznikl v roce 2000 ve Velké Británii v rámci informační kampaně sčítání lidu 2001. Tehdy se tento projekt setkal s obrovským ohlasem u dětí i jejich učitelů a začal se rozšiřovat do celého světa. K projektu se postupně připojily i další země, jako Kanada, Nový Zéland, Jihoafrická republika, Austrálie nebo Irsko. Hlavním mezinárodním garantem zůstává nadále Velká Británie. Census At School se tam opakuje každý rok a rozšiřuje se stále o nové podoby dotazníků. Podrobnosti k tomuto mezinárodnímu projektu najdete na internetu na www.censusatschool.com.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je kvalitně vytvořený a propracovaný program, který směřuje přímo k potřebám školy.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...