08
MŠMT se rozhodlo omezit ředitelům škol pravomoc přidávat žákům mimo vyhlášených prázdnin další volné dny. Často totiž docházelo k situacím, kdy například ke čtvrtečnímu svátku vyhlásil ředitel volno i na pátek, tudíž žáci pak měli i s víkendem čtyřdenní neplánované prázdniny. Ředitelé mohli doposud povolit v jednom školním roce 5x ředitelské volno, nyní budou mít k dispozici pouze tři. Jejich využití bude zúženo pouze pro výjimečné situace, tj. výpadek elektrického proudu či nefunkčnost topení v zimních měsících. MŠMT chce tímto krokem zamezit zneužívání ředitelského volna.
Tato změna by měla být zavedena do 15. listopadu tzv. rychlou novelou školského zákona. Někteří ředitelé však s tímto opatřením nesouhlasí. Například internátní školy, do nichž dojíždí řada žáků z velké dálky, potřebují vyšší počet ředitelského volna právě pro prodlužování volna, kdy státní svátek připadne na úterý, a žáci by měli problém dostat se do školy na jeden den. Jiní ředitelé si nemyslí, že by zneužívali vyhlašování ředitelského volna, a domnívají se, že by místo novely zákona stačilo pouhé zpřísnění podmínek, kdy se ředitelské volno může dávat. V některých situacích totiž ani 5 dní ředitelského volna postačit nemusí, např. v době chřipkové epidemie, povodní apod.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...