17
Dnešním dnem se na základních školách rozběhly zápisy do prvních tříd. V tomto článku si proto ukážeme, jakým způsobem můžeme budoucí prvňáčky evidovat ve školním informačním systému Škola OnLine. Dozvíme se však i zajímavé informace o výstupech a dokumentech, které je možné nad touto agendou generovat.
 
Zápis do prvních tříd je v aplikaci Katedra situován do menu Ostatní – Zápis do 1. ročníku . Nejprve je zapotřebí na formuláři Evidence uchazečů zaevidovat všechny děti, které se hlásí k zápisu. Jak evidovat jednotlivé uchazeče a vyplňovat jejich karty, vysvětluje následující nápověda. Děti, které měly v minulých rocích odklad povinné školní docházky, nemusíme evidovat znovu, ale můžeme je jednoduše vyvolat přes tlačítko Vybrat uchazeče z minulého roku.
Takto zaevidované děti se nám automaticky zahrnout do výkazu S 53-01 o zahájení povinné školní docházky v základní škole. Výstup z formuláře „Výkaz S 53-01“, který nalezneme v menu „Administrace – Výkazy“ pak již stačí na počátku března pouze předat Ústavu pro informace ve vzdělávání. Z aplikace můžeme tisknout i různé výstupy jako je například rozhodnutí o přijetí, resp. rozhodnutí o odkladu. Tyto tiskové výstupy můžeme realizovat přes mechanismus dokumentů.
 
Pokud jsme žáky přijali do prvních tříd, přistoupíme později (zhruba v květnu) na formulář „Zařazení uchazečů do tříd“, kde máme možnost zařadit zapsané děti prvních ročníků do tříd. Je však zapotřebí mít založený nový školní rok, tedy 2011/2012 (menu „Administrace – Číselníky – Období roku“). Třídy, do kterých budeme chtít uchazeče zařadit, musíme mít v novém roce evidované (menu „“). VAdministrace – Číselníky – Třídy případě, že by se na formuláři „Zařazení uchazečů do tříd“ žádní uchazeči neobjevili, může být na vině to, že jsme na formuláři „Evidence uchazečů“ na záložce „Informace o zápisu“ nevyplnili pole „Výsledek zápisu“.
 
Budoucí žáci prvních tříd se pak automaticky převedenou nejen do tříd, ale také do „Školní matriky“ společně se všemi poli, která jsme evidovali. Na jejich kartách tedy již nemusíme vyplňovat pole znova.
Publikováno v: Školství


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je pro naše gymnázium naprosto nezbytná součást existence.

Mgr. Jan Řepík
Gymnázium Františka Křižíka a základní škola

Zobrazit další...