07

V prostorách Středního odborného učiliště gastronomie a podnikání v pražském Hloubětíně se ve dnech 3. – 4. června 2011 konalo celostátního setkání pedagogických pracovníků školních družin a školních klubů. Akce proběhla v rámci Průběžného vzdělávání projektu Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálního vzdělávání, jehož realizátory jsou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Národní institut dětí a mládeže.

Hlavním cílem dvoudenního setkání, na které se sjelo na 190 pedagogických pracovníků z celé republiky, bylo přispět ke zkvalitnění připravenosti a prohloubení odborných znalostí vychovatelek ve školních družinách a klubech a vzájemná výměna zkušeností z práce s dětmi a mládeží v jejich volném čase.

V úvodu všechny účastníky přivítal ředitel Národního institutu dětí a mládeže MŠMT Jiří Veverka. Poté se slova ujala zástupkyně ředitele Odboru pro mládež Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Andrea Šimáková. Hovořila o aktivní spolupráci s Asociací vychovatelů školských zařízení v České republice a jejím předsedou Petrem Kořenkem, a přislíbila další podporu práce vychovatelek ze strany ministerstva školství. Také Libor Bezděk, předseda PS DDM vyjádřil zájem o spolupráci s Asociací vychovatelů školských zařízení, aby společnými silami posunuli zájmové vzdělávání o krok vpřed. „Jde o naše děti, chceme jim připravit co možná nejlepší a nejkvalitnější zájmové a neformální vzdělávání.“ Cíle a výstupy projektu Klíče pro život, v rámci kterého se celostátní setkání pedagogů školních družin a klubů konalo, prezentovala projektová manažerka Irena Hošková. Mimo jiné zmínila, že školní družiny a kluby dnes nabízejí kvalitní volnočasové aktivity, rozvíjejí znalosti, dovednosti a osobnost dětí, a podotkla, že někdy může dát zájmové vzdělávání dokonce víc než samotná škola.

Součástí programu celostátního setkání bylo třináct tzv. pracovních a vzdělávacích dílen zaměřených na jednotlivé klíčové aktivity, které jsou součástí projektu. Pod vedením zkušených lektorů se v průběhu dvou dnů vychovatelky seznámily například s novými trendy výchovné práce, prezentovaly vlastní příklady dobré praxe, ujasnily si, jak se z vychovatelky může stát dobrá manažerka, poznaly některé alternativní výtvarné přístupy a techniky a jejich realizaci či jaké jsou obecné a konkrétní cíle zájmového vzdělávání v souvislosti se základní školou, seznámily se s možnostmi řešení problémů souvisejících s riziky spojenými s odpovědností pedagoga nebo s problematikou rizikového chování dětí a mládeže.

O tom, že setkání a zvláště vzdělávací dílny byly přínosné, svědčí vyjádření samotných účastnic. Shodly se na tom, že jsou pro ně dalším zdrojem inspirace, načerpání nových poznatků, nápadů, ale především potřebné energie a nadšení. V závěru celostátního setkání se dostalo deseti nejlepším vychovatelkám ocenění za jejich náročnou, smysluplnou a tolik prospěšnou práci s dětmi.

Vlasta Kohoutová, specialistka PR projektu Klíče pro život



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...