20

V těchto dnech se Ministerstvo školství ČR zaobírá tématem školného na vysokých školách. Novela zákona počítá s tím, že by stát mohl odpustit splácení školného vysokoškolákům, jejichž příjem nebude ani do věku 50 let dosahovat alespoň výše průměrné mzdy.

V průběhu zaměstnání budou moci splácení půjček přerušit také ti vysokoškoláci, jejichž mzda klesne pod hranici průměrného platu. Studenti by měli platit maximálně 10.000 korun za jeden semestr s tím, že vysoká škola rozhodne, jakou konkrétní částku do této hranice bude od studentů vyžadovat.

Tato reforma by měla vejít v platnost v roce 2014, o rok později než původně Josef Dobeš plánoval. V roce 2013 začne platit zákon ohledně pravidel půjček a grantů pro studenty ze sociálně a finančně slabších vrstev. Pokud budou tyto termíny dodrženy, znamenalo by to, že by koalice svůj záměr splnila těsně před vypršením svého mandátu. Pokud by se v příštím období dostala k moci ČSSD, zasadila by se o zrušení školného.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...