13

Ústav českého jazyka Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně pracuje na jedinečném on-line portálu jazyka českého. Jedná se o první elektronickou encyklopedii našeho mateřského jazyka, která bude obsahovat více než 1.000 hesel, zachycujících výsledky dosavadního bádání o češtině, o jednotlivých jevech v ní, jejich historický vývoj, názory a výklady významných českých lingvistů.

Tvůrci tohoto slovníku reagují na dnešní komunikaci mezi lidmi, která probíhá zejména v elektronické podobě, a také na to, že lidé v dnešní době upřednostňují internetové vyhledávání před prací s knihami. Slovník bude totiž nabízet i zvukový a obrazový materiál, zejména různé videonahrávky gest apod. Bude tedy brát zřetel i na neverbální komunikaci v jazyce, která v něm má důležitou funkci.

Encyklopedie bude fungovat jednoduchým způsobem. Do pole pro vyhledávání zadáte heslo či pojem a encyklopedie okamžitě vyhledá, jak tento jev v češtině funguje a jaký je jeho historický a současný vývoj pod vlivem elektronické komunikace. Bude sloužit nejen jazykovědcům, ale také sociologům, psychologům, logikům, právníkům, učitelům, studentům, a dokonce i laické veřejnosti. Encyklopedie totiž bude zpracovaná takovým způsobem, aby v ní vědečtí pracovníci nalezli potřebný odborný materiál, a zároveň, aby se v ní orientovala i široká veřejnost.

Na portále pracuje více než 80 českých a zahraničních lingvistů, např. z amerických a evropských univerzit. Stojí 8 milionů korun a dokončen by měl být do konce roku 2015, přesto se očekává, že se na projektu bude pracovat i nadále. Aby totiž encyklopedie plnila svůj účel, je nezbytná její průběžná aktualizace podle nejnovějších poznatků. Vzniknout by měla i její anglická verze.

Publikováno v: Školství, Obecné, Výuka


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...