02

Profesor Petr Fiala (47) v roce 1988 ukončil studium historie a bohemistiky na brněnské univerzitě. V roce 1989 spoluzakládal katedru politologie, kterou vedl v letech 1993 až 2002, zde také získal doktorský titul. Později byl jmenován docentem a nakonec i profesorem. Od roku 2002 působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií MU v Brně, kde se stal i jejím děkanem. V letech 2004 až 2011 byl rektorem Masarykovy univerzity, nyní zde působí jako prorektor pro akademické záležitosti.

Do funkce ministra školství Petra Fialu doporučil premiér Petr Nečas. Svůj návrh konzultoval i koaličními partnery, souhlas projevili např. Karel Schwarzenberg, Miroslava Němcová, ale také ČSSD.

Nového šéfa resortu školství bude čekat řada nelehkých úkolů a řešení. Sám si jako jeden z prvotních cílů stanovil vytvořit na MŠMT stabilní prostředí se vzájemnou důvěrou. Dále však bude muset řešit problémy s čerpáním evropských dotací, jak ušetřit 2,5 miliardy korun, reformu vysokých škol nebo přijímání nových studentů na Právnickou fakultu v Plzni.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je pro naše gymnázium naprosto nezbytná součást existence.

Mgr. Jan Řepík
Gymnázium Františka Křižíka a základní škola

Zobrazit další...