07

V rámci projektu „Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání“ vyšel sborník o výsledcích sociologického výzkumu z oblasti průřezového tématu Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání „Blýskání na časy? aneb sonda do života dětí ohrožených sociálním vyloučením“.

Výzkum probíhal na základě sběru dat pomocí strukturovaných řízených rozhovorů. K odborné spolupráci projekt Klíče pro život přizval pracovníky České asociace streetwork, kteří pomohli identifikovat děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaké je rodinné zázemí těchto dětí a mladých lidí, jaký je jejich vztah ke škole, jaké je jejich pojetí volného času, kde a jakým způsobem ho tráví, jaký vliv má na rozvoj jejich osobnosti škola a jaký mimoškolní výchova a vzdělávání a v neposlední řadě jakým rizikovým projevům chování jsou tyto děti vystaveny.

Zjištěné závěry, které shrnuje tato publikace, mohou být  jedním ze základních podkladů pro přípravu vzdělávacích programů využívaných lidmi pracujícími s dětmi a mládeží. Díky novým poznatkům budou moci do svých zařízení a programů snáz integrovat mládež, která jejich služeb dosud nevyužívala, a také budou lépe připraveni na udržování bezkonfliktního klimatu mezi svými svěřenci přicházejícími z nejrůznějšího prostředí. Zjištěná data mohou pomoci i široké veřejnosti porozumět životnímu stylu, problémům a potřebám dětí a mladých lidí ohrožených sociálním vyloučením. Do sborníku můžete nahlédnout zde.

Národní projekt „Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání“ realizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy spolu s Národním institutem dětí a mládeže a je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vlasta Kohoutová, PR specialistka projektu Klíče pro život

Publikováno v: Školství, Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je kvalitně vytvořený a propracovaný program, který směřuje přímo k potřebám školy.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...