09

Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu školského zákona, která upravuje podobu státních maturit. Pro příští dva roky budou povinnou část tvořit dva předměty a maturity budou mít jednotnou úroveň zadání.  

Povinně se bude maturovat tak, jako letos, z českého jazyka a literatury, cizího jazyka nebo matematiky. Z cizích jazyků bude na výběr angličtina, němčina, francouzština, ruština a španělština.

„Je to důležitý krok k tomu, aby maturita nyní probíhala bez pochybení, kterých jsme byli svědky v minulosti. Je to dobrá zpráva pro všechny maturanty, jejich rodiče a učitele," zareagoval na zprávu ministr školství Petr Fiala a dodal: „Po nástupu do funkce jsem se snažil o to, aby státní maturity byly v budoucnosti dobře připraveny, měly srozumitelná pravidla a byly jasně definovány funkce, které od nich očekáváme. Myslím, že se nám všem, kteří se na revizi školského zákona podíleli, podařilo dosáhnout významného pokroku na cestě k tomuto cíli. Jsem rád, že se pro úpravu maturitní zkoušky podařilo získat širokou podporu odborníků i veřejnosti.“

Nově se například vrátí hodnocení slohů z českého jazyka zpět na školy, studenti budou mít na odvolání místo dosavadních osmi nebo pěti až 20 dní.

„Tyto změny zlevní státní maturitu a její organizaci až o 50 milionů korun ročně, tedy o pětinu“, doplnil ministr Fiala.

Státní maturity – časová osa:

8. června 2012 - Ministr školství Petr Fiala odvolal z funkce ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Pavla Zeleného. Řízením Cermatu byl pověřen Jiří Zíka.

20. června 2012 - Petr Fiala na tiskové konferenci představil dva kroky ke zkvalitnění státních maturit: ustavení pracovní skupiny pro revizi maturit a finanční a procesní audit.

17. července 2012 - Petr Fiala oznámil veřejnosti změny, které chce na doporučení pracovní skupiny prosadit pro následující dva roky státních maturit.

26. září 2012 – Novelu školského zákona, připravenou MŠMT, která přináší změny v maturitách pro příští dva roky, schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.

18. října 2012 - MŠMT informovalo o výsledcích procesní a finanční kontroly v Cermatu.

24. října 2012 - Novelu školského zákona schválil Senát Parlamentu České republiky.

1. listopad 2012 - MŠMT vypsalo výběrové řízení na nového ředitele Cermatu.

2. listopad 2012 - Novelu školského zákona podepsal prezident ČR.

Zdroj: MŠMT

Publikováno v: Školství, Výuka


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...