13

Na jaře 2011 se konalo hlavní šetření projektů PIRLS a TIMSS, které se zabývají měřením výsledků vzdělávání a jejichž cílem je poskytnout informace, jež mohou školám pomoci zvýšit čtenářskou gramotnost žáků a jejich vědomosti v matematice a přírodovědě. Projektu PIRLS se zúčastnili žáci 4. ročníku ze 45 zemí a projektu TIMSS žáci z 52 zemí. V rámci České republiky se jednalo o 177 ZŠ, více než 4.500 žáků a rodičů a téměř 500 učitelů a ředitelů. U čtenářské gramotnosti se testovalo porozumění textu a umění vyhledávat informace, v matematice se sledovala znalost učiva o číslech, geometrii a datech a v přírodovědě znalosti živé a neživé přírody a nauky o Zemi.

 

Výsledky šetření:

Čtenářská gramotnost
Nejúspěšnější žáci byli z Hongkongu (571 bodů), Ruska, Finska a Singapuru. Výsledek českých žáků byl nadprůměrný (545 bodů).

Matematika
Celkově nejlepších výsledků dosáhli žáci asijských zemí (1. místi Singapur – 606 bodů), v rámci Evropy pak žáci Severního Irska. Čeští žáci podali s 511 body opět nadprůměrný výkon.

Přírodověda
Nadprůměrné výsledky obdržela ČR i v přírodovědné oblasti, a to 536 bodů. 1. místo s 587 body obsadila Korejská republika.

 

Bližší informace naleznete na stránkách MŠMT.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...