17

MŠMT doporučuje na svých stránkách dokument Desatero pro rodiče dětí předškolního věku, který podává přehled o základních požadavcích na dítě před vstupem do první třídy základní školy. Materiál vytvořili odborníci předškolního vzdělávání a pedagogové z praxe za podpory rodičů dětí předškolního věku.

Obsah desatera:
1. Dítě by mělo být dostatečně fyzicky a pohybově vyspělé, vědomě ovládat své tělo, být samostatné v sebeobsluze (koordinované pohyby, oblékání, samostatnost při jídle, zvládání osobní hygieny a drobných úklidových prací, pořádek ve věcech).
2. Dítě by mělo být relativně citově samostatné a schopné kontrolovat a řídit své chování (zvládnutí odloučení od rodičů, emočně stálé bez výrazných výkyvů, sebekontrola, vědomá zodpovědnost, dodržování pravidel).
3. Dítě by mělo zvládat přiměřené jazykové, řečové a komunikativní dovednosti (správná výslovnost všech hlásek, mluví ve větách, vypráví příběh, rozumí většině slov a má přiměřenou slovní zásobu, napíše hůlkovým písmem své jméno, využívá neverbální komunikaci, spolupráce ve skupině).
4. Dítě by mělo zvládat koordinaci ruky a oka, jemnou motoriku, pravolevou orientaci (zručnost, správné držení tužky, napodobování základních geometrických tvarů, rozlišuje pravou a levou stranu).
5. Dítě by mělo být schopné rozlišovat zrakové a sluchové vjemy (rozlišuje a porovnává předměty, zvuky, najde rozdíly mezi dvěma obrazci).
6. Dítě by mělo zvládat jednoduché logické a myšlenkové operace a orientovat se v elementárních matematických pojmech (představa o čísle, orientace v elementárních počtech, třídí předměty dle daného kritéria, přemýšlí a vede jednoduché úvahy, rozumí časoprostorovým pojmům „včera“, „dnes“, „zítra“).
7. Dítě by mělo mít dostatečně rozvinutou záměrnou pozornost a schopnost záměrně si zapamatovat a vědomě se učit (udržení pozornosti, zapamatování prožitého, říkadel, básniček, písniček, samostatně pracuje).
8. Dítě by mělo být přiměřeně sociálně samostatné a zároveň sociálně vnímavé, schopné soužití s vrstevníky ve skupině (uplatňování společenských pravidel, komunikace s ostatními, nebojí se odloučení od svých blízkých, práce ve skupině, přátelské a ohleduplné chování).
9. Dítě by mělo vnímat kulturní podněty a projevovat tvořivost (se zájmem sleduje umělecká představení, zaujmou jej různé výstavy, vypráví své zážitky, vytváří, modeluje, kreslí).
10. Dítě by se mělo orientovat ve svém prostředí, v okolním světě i v praktickém životě (orientace v blízkém okolí, adekvátní chování na veřejnosti, poznatky ze světa živé a neživé přírody, zná faktory poškozující zdraví a uvědomuje si rizikové a nevhodné projevy chování).

 

Bližší znění Desatera pro rodiče naleznete pod tímto odkazem.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...