27

Blíží se adventní čas a s ním spojené mikulášské a vánoční besídky, výlety, exkurze a zkrácená výuka. Mnoho škol nás nyní kontaktuje s dotazem, jak tyto specifické situace evidovat ve Škole OnLine. Podíváme se tedy v tomto článku na několik základních způsobů řešení těchto situací.

Nejčastěji používaným řešením je Školní akce. Její použití je vhodné právě pro besídky, výlety či exkurze, které se konají namísto běžné výuky. Jak tedy besídku, výlet či exkurzi zaevidovat? Vytvoříte si školní akci s typem „s náhradním vyučováním (docházka se eviduje dle školní akce)“. Tuto školní akci je možné zaevidovat na formuláři Školní akce (menu „Rozvrh – Školní akce“). Při zadávání školní akce je nutné zadat kromě data konání a tříd i učitele, kteří budou mít ve třídě dozor. Tím, že je učitel zaevidován u třídy jako dozor, získá právo zapsat do třídní knihy.

Další možností je použít Obecnou událost - ta je vhodná pro situace, kdy se besídka koná v odpoledních hodinách mimo běžné vyučování. Obecnou událost si mohou založit i sami vyučující a to jednoduše kliknutím do svého kalendáře v místě, kam chtějí událost umístit (musí to být "prázdná" hodina bez výuky) a vybráním možnosti "založit novou událost". Do formuláře poté vyplní potřebné údaje, hlavně čas a kdo se má akce účastnit. Všem zůčastněným se pak tato událost objeví v jejich kalendářích, je také možné kliknutím pravým tlačítkem na událost v kalendáři odeslat hromadnou zprávu aplikace.

Častou situací v tomto období je také zkrácená výuka, tu nejlépe vyřešíte pomocí Školní akce, s typem „zrušení výuky“, která „odmaže“ požadované hodiny z rozvrhu a namísto nich zobrazí pouze prázdné místo nebo můžete použít typ školní akce „zrušení výuky se zobrazením v rozvrhu“, tento typ hodiny také odmaže, ale namísto prázdného místa zobrazí žlutý pruh s Vámi přednastaveným textem (např. výuka odpadá apod.) U hodin upravovaných tímto typem školní akce můžete též na záložce "ostatní" nastavit text, který se automaticky zapíše do třídní knihy - zápis se provede pouze u hodin, které měla daná třída před odstraněním v rozvrhu, nemusíte se tedy bát ošetřit jednou akcí celou školu najednou, byť různé třídy měly původní výuku v různé délce.

Přejeme Vám příjemný adventní čas a klidný závěr roku 2015.

Vaše

ŠKOLA ONLINE a.s.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...